Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA: Talibans leder drept i Afghanistan

Skal være rammet av droneangrep på grensa mellom Pakistan og Afghanistan.

SKAL VÆRE DREPT: Talibans leder mulla Mansour. Foto: Wiki Commons
SKAL VÆRE DREPT: Talibans leder mulla Mansour. Foto: Wiki Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Talibans leder mulla Mansour er trolig drept i et amerikansk luftangrep i Afghanistan, opplyser Pentagon.

En amerikansk tjenestemann sier til Reuters at Mansour og en annen Taliban-kriger er drept i droneangrepet. Det skal ha vært president Barack Obama som ga ordre om å angripe Mansour. 

Luftangrepet hevdes å ha blitt gjennomført lørdag og var rettet mot Taliban-lederen spesifikt. Angrepet skal ha funnet sted i et avsidesliggende område på grensen mellom Pakistan og Afghanistan.

- Vi arbeider fortsatt med å vurdere resultatene av bombeangrepet og vil komme tilbake med mer informasjon etter hvert som det blir klart, sier Peter Cook, talsmann for Pentagon lørdag kveld norsk tid ifølge BBC

Mansour ble utpekt som leder for Taliban-bevegelsen i Afghanistan i fjor sommer etter at islamistbevegelsens grunnlegger, mulla Omar, ble drept.

Sist det ble skrevet om mulla Mansour i vestlige medier var i desember i fjor da han ble skutt og alvorlig såra under et oppgjør om makt internt i Taliban.

Kriget mot Sovjet Mulla Akthar Mohammad Mansoor ble født en gang mellom 1963 og 1968 i Kandahar-provinsen i Afghanistan. Fra midten av 80 tallet gikk han inn i motstandskampen mot Sovjetunionen, som hadde okkupert Afghanistan siden 1979.

Etter krigen skal han ha fortsatt sin teologiske utdannelse ved en koranskole, blant annet i Peshawar. Han var hele tiden tilknyttet det jihadistiske krigernettverket som kjempet mot Sovjetunionen, og som senere ble kjent som Taliban.

Etter at Taliban tok kontrollen over Kabul og erklærte Afghanistan som et islamsk emirat i 1996, ble Mansoor utnevnt til luftfartsminister.

Overga seg Etter at Taliban ble nekjempet i 2001, overga Mansoor seg til president Hamid Karzai, og ba om amnesti. Karzai lot ham gå på den betingelse at han la ned våpnene.

Amerikanerne, som ikke trodde på Mansoors løfte om å avslutte den jihadistiske kampen, forsøkte å ta ham til fange, men mislyktes.

Ut over andre halvdel av 2000-tallet ble Taliban stadig sterkere, og Mansoor fikk en mer sentral rolle. Fra 2007 omtales han tidvis som nestkommanderende i terrororganisasjonen.
 
Fra sommeren 2015 har han vært organisasjonens øverste leder, etter at den mangeårige lederen mullah Omar døde.

  

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!