USA-tall demper børsaktiviteten

Sol, sommer og detaljhandelstall i USA får ta skylden for at det er lite å gjøre for aksjemeglerne på Oslo Børs i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktiviteten på Oslo Børs er svært lav fredag formiddag. Det skyldes både blandede signaler fra USA i går og fra de europeiske børsene i dag. Dessuten tar fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett og sommerværet vekk noe av oppmerksomheten.

Investorene avventer også detaljhandelstall fra USA klokken 14.30. De vil være de siste sentrale nøkkeltallene sentralbanken i USA får med seg før neste ukes rentemøte der det lenge vært ventet et kutt på 50 basispunkter.

Detaljhandelstallene er den viktigste indikasjonen på amerikanske forbrukeres kjøpelyst. Så langt er den økonomiske nedgangen i industrisektoren ikke blitt matchet av en tilsvarende nedtur i privat forbruk. Da det private forbruket utgjør rundt to tredjedeler av bruttonasjonalproduktet, har det vært sterkt utslagsgivende for at amerikansk økonomi ikke har gått inn i en resesjon.

Ifølge TheStreet.com er det ventet en oppgang på 0,2 prosent i april, mot et fall på 0,2 prosent i mars. Eksklusive biler er det ventet en oppgang på 0,4 prosent (-0,1). Samtidig legges det også frem tall for inflasjonen på engrosnivå. Det er ventet en oppgang på 0,4 prosent i april, mot -0,1 prosent i mars. Holdes de volatile matvare- og energipriser utfor ventes veksten å være på 0,1 prosent.

Disse nøkkeltallene kan før til betydelige kursutslag og investorene er forsiktige med å ta posisjoner for usikkerheten er avklart.

På Oslo Børs er det omsatt aksjer for 885 millioner kroner på hovedlisten. Totalindeksen stiger 0,43 prosent til 1.379,26 poeng.

IT-indeksen faller 0,2 prosent anført av Opticom og InFocus som begge faller 1,6 prosent. Telenor stiger 0,5 prosent til 44,10 kroner, mens Tandberg er opp 0,4 prosent.

Hydro topper omsetningslisten med 224 millioner kroner og stiger 2,2 prosent til 376,50 kroner.

Tankrallyet ebber ut. Frontline var på det høyeste i dag oppe i 201 kroner. Siste omsatt er nå på 196,50 kroner, opp 0,3 prosent fra i går. Kursen faller imidlertid sammenlignet med sluttkursen i USA. Bergesen A holder koken bedre og stiger 2,3 prosent til 202,50 kroner. Omsetningen er på henholdsvis 42 og 23 millioner kroner.

Kun fire selskaper er foreløpig omsatt for mer enn 50 millioner kroner.

Ute i Europa faller både London- og Paris-børsen svakt tilbake, mens DAX- indeksen i Frankfurt stiger svakt. Også Stockholmsbørsen er svakt opp.