USA-tall dempet optimismen

Nye nøkkeltall ga vann på mølla til børspessimistene fredag. Det som lenge så ut til å bli en solskinnsdag, endte i middelmådighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det så lenge ut til å bli en solid avslutning på uken på Oslo Børs, men den amerikanske sysselsettingsrapporten for april som kom halvannen time før stengning, endret raskt på det. Fredagen endte med heller beskjedne kursutslag på en litt tafatt Oslo Børs. Tomra, Frontline og Opticom var igjen de mest handlede aksjene.

For børspessimistene var dagens sysselsettinmgstall en viktig bekreftelse. I april forsvant det 223.000 stillinger utenfor jordbruket i USA. Det er det største fallet siden resesjonen i begynnelsen av 1991. Arbeidsledigheten steg til 4,5 prosent, mot ventet 4,4 prosent.

- Svakheten i økonomien brer seg. Det betyr at faren for en resesjon øker fordi en betydelig svekkelse i arbeidsmarkedet vil medføre bekymringer om at konsumentene holder tilbake på sitt forbruk, sier analysesjef William Dudley i investeringsbanken Goldman Sachs til Bloomberg News.

Privatpersoners forbruk utgjør om lag to tredjedeler av amerikansk økonomi, og er avgjørende for om økonomien skal holde hodet over vannet. Stigende ledighet gir fort synkende fremtidstro. Dersom menigmann nå strammer inn på livremmen, kan det ta lang tid før den økonomiske veksten i USA tar seg opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer