USA-tall dempet optimismen

Nye nøkkeltall ga vann på mølla til børspessimistene fredag. Det som lenge så ut til å bli en solskinnsdag, endte i middelmådighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det så lenge ut til å bli en solid avslutning på uken på Oslo Børs, men den amerikanske sysselsettingsrapporten for april som kom halvannen time før stengning, endret raskt på det. Fredagen endte med heller beskjedne kursutslag på en litt tafatt Oslo Børs. Tomra, Frontline og Opticom var igjen de mest handlede aksjene.

For børspessimistene var dagens sysselsettinmgstall en viktig bekreftelse. I april forsvant det 223.000 stillinger utenfor jordbruket i USA. Det er det største fallet siden resesjonen i begynnelsen av 1991. Arbeidsledigheten steg til 4,5 prosent, mot ventet 4,4 prosent.

- Svakheten i økonomien brer seg. Det betyr at faren for en resesjon øker fordi en betydelig svekkelse i arbeidsmarkedet vil medføre bekymringer om at konsumentene holder tilbake på sitt forbruk, sier analysesjef William Dudley i investeringsbanken Goldman Sachs til Bloomberg News.

Privatpersoners forbruk utgjør om lag to tredjedeler av amerikansk økonomi, og er avgjørende for om økonomien skal holde hodet over vannet. Stigende ledighet gir fort synkende fremtidstro. Dersom menigmann nå strammer inn på livremmen, kan det ta lang tid før den økonomiske veksten i USA tar seg opp.

Som ventet åpnet hovedindeksene ned i USA, og optimismen på de europeiske børsene var borte som dugg for solen.

Her hjemme falt også totalindeksen etter hvert i minus, men karret seg tilslutt opp 0,18 prosent til 1.338,09 poeng. Omsetningen var svært beskjeden med kun 1,5 milliarder kroner. Svakest var utviklingen for IT-aksjene, med et fall på 0,4 prosent. Shipping-indeksen sluttet opp 0,4 prosent. Ser vi på den seneste uken falt totalindeksen 0,15 prosent.

Tomra åpnet nok en gang sterkt opp på tro på at pant blir innført for engangsemballasje i Tyskland. En politiker i Tyskland sa til en avis i går at han vurderte det som usannsynlig at det tyske overhuset Bundesrat ikke ville vedta lovforslaget om pant på engangsemballasje.

Det ser dessuten ut som om flere blir klar over at den gjeldende loven fra 1991 uansett pålegger myndighetene å innføre pant på visse typer engangsemballasje fra inneværende sommer. Den tyske regjeringen har truet med å iverksette denne loven dersom parlamentet ikke vedtar regjeringens forslag til ny lov.

I takt med resten av markedet falt Tomra-kursen mot slutten av dagen til 162 kroner etter en oppgang på 0,3 prosent. Aksjen toppet nok en gang omsetningslisten med 161 millioner kroner. For uken ble det en oppgang på 12,5 prosent.

Ryktemølla i Opticom var i full sving igjen fredag etter å ha gått for halv maskin den seneste uken. Det kan kanskje skyldes at den holdt på å sprenge seg i dagene før store mengder opsjoner skulle forfalle mandag forrige uke. Ryktene i dag var imidlertid like usannsynlige og tåpelige som de pleier, og blir naturlig nok ikke gjengitt her.

Opticom åpnet kraftig ned og var et øyeblikk på vei under 600 kroner. Da hadde verdien av selskapet falt med en tredjedel siden opsjonsinnløsningene forrige mandag. Da satte ryktemølla i gang igjen, og aksjen steg raskt til 698 kroner - som tilsvarer en oppgang på 15 prosent i løpet av en time. Uten annet enn ryktemakeri som årsak!

Opticom endte opp 1,4 prosent på 649 kroner.

De store kursvigningene gjør selvsagt aksjen populær blant meglere og investorer som kjører ryktene, men børsdirektør Svein Arild Andersen bør ikke være stolt av det som skjer rundt denne aksjen.

Shippingindeksen endte som dagens sterkeste, men uten drahjelp fra Frontline. De seneste ukenes fall i tankratene og oppgang i råoljelagrene har ført til en reprising av Frontline. Samtidig bidro en IT-oppgang tidlig i uken til at investorene mer enn gjerne sikret litt gevinster i tank.

Frontline-kursen vil bevege seg en del i tiden fremover også. Mandag er det klart for resultatet for første kvartal. Ikke uventet blir det et solid overskudd. Det er helt klart en overvekt av positive analyser av selskapet før resultatrapporten. I etterkant vil analytikerne komme med sine revisjoner, som kan få stor betydning for prisingen fremover.

I dag falt kursen nye 0,9 prosent til 162 kroner. Omsetningen i Frontline var på 143 millioner kroner. For uken falt kursen hele 15 prosent. I tankmarkedet ser det ut til at det verste ratefallet er stanset opp i løpet av uken. Bergesen steg imidlertid henholdsvis 2,7 og 4,1 prosent for A- og B-aksjen.

Sysselsettingsrapporten i USA førte også til at kursutviklingen i RCL snudde til minus. Lavere fremtidstro blant amerikanerne betyr at luksusforbruket innskrenkes. Det vil kunne ramme cruisemarkedet ytterligere. Allerede nå lider markedet av etterspørselssvikt og overkapasitet, og det skal ikke mye til før allerede nedjusterte forventninger kuttes ytterligere. En liten opptur i sluttminuttene ført til at aksjen sluttet opp marginale 0,5 prosent til 190 kroner.

PGS klarte seg bra i dag med en oppgang på 2,2 prosent til 95 kroner. Også en del andre offshorerelaterte aksjer korrigerte opp etter gårsdagens fall.

Kursen på aksjene i Norske Skog falt svakt når man tar hensyn til at aksjen gikk eksklusive et 6 kroners utbytte. Hensyntatt utbyttet var kursnedgangen på 1 kroner til 145 kroner. Selskapet leverte i går meget gode tall for første kvartal, noe som overrasket flere. Christiania Markets inklusive.

Aker Maritime steg 3,7 prosent til 85 kroner etter at det ble klart at de to DnB-datterselskapene Vital og DnB Investor tidligere på dagen flagget at de ville stemme for Aker Maritimes styreforslag.

Generalforsamlingen i Kværner åpnet klokken 14.45, men noen avklaring på hva som vil skje på generalforsamlingen var ikke kommet før børsen stengte. Kværner-aksjen endte opp tre prosent til 68,5 kroner.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.