USA-tall snudde børsen

Bedre enn ventet utvikling for produktiviteten i amerikansk næringsliv snudde den negative trenden på børsene. Men Statoil-fall hindret børsfest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske aksjemarkedet åpnet ned tirsdag i kjølvannet svakere utvikling på Wall Street dagen før og generelt negativt sentiment. Hovedindeksen lå derfor i minus under store deler av dagen, ikke minst tynget av et kraftig fall i Statoil i kjølvannet av selskapets resultatregnskap for andre kvartal.

Da statistikk for amerikansk produktivitets- og lønnsutvikling i andre kvartal ble kjent klokken 14.30 norsk tid, beveget markedet seg raskt opp. Produktivitetsveksten i USA i andre kvartal var på hele 2,5 prosent i andre kvartal, mens det var ventet en oppgang på 1,6 prosent.

Produktiviteten i første kvartal ble dessuten justert opp til 0,1 prosent fra tidligere meldt om et fall 1,2 prosent. Arbeidsenhetskostnadene steg mindre enn ventet, nemlig 2,1 prosent mot ventet 3,4 prosent. Det ligger riktignok en rekke justeringer og omvurderinger i tallene, men generelt sett var tallene positive, selv om produktiviteten i industrien fortsatt faller.

Til tross for en generell oppgang etter denne statistikken, endte hovedindeksen ned 0,1 prosent til 185,4 poeng. Omsetnignen endte på 1,7 milliarder kroner.

Årsaken til den svake utviklingen for hovedindeksen lå hovedsakelig i et 3,1 prosent stort fall i Statoil. Tallene var bedre enn ventet, men salgsgevinster trakk opp og markedet ble noe overrasket over det høye gjeldsnivået. Det ble omsatt Statoil-aksjer for 876 millioner krober, og aksjen var dermed den klart mest omsatte.

Det var beskjedne utslag i de øvrige store aksjene. Enkelte IT-selskaper snudde markert opp etter USA-statistikken InFocus endte opp 3,1 prosent til 164,50 kroner, mens Vmetro endte opp 8,3 prosent på 65 kroner, men med kjøperkurs et godt stykke under.

Stolt Offshore steg 2,0 prosent til 104,00 kroner etter at Lehman Brothers oppjusterte anbefalingen til sterkt kjøp.

Tandberg falt imidlertid 2,1 prosent til 138 kroner. Opticom endte opp 0,8 prosent på 518 kroner, men var nede hele 481,5 kroner under dagen.

Nycomed Amersham endte opp 2,1 prosent til 74 kroner. Resultatet for tredje kvartal var overraskende godt, og både First Securites og Merrill Lynch likte resultatene.

Frontline falt hele 3,3 prosent til 130,5 kroner. Så lavt har ikke aksjen sluttet siden februar. Bekymring over virkningen av global økonomisk nedgang på oljeetterspørselen fortsetter å tynge aksjekursen.

Eltek kommer med resultattall i morgen, og det spekuleres i om det kommer nedskrivninger på rundt en halv milliard kroner i den forbindelse. Aksjen falt 4,5 prosent til 52 kroner. Telekomutstyrsektoren er igjen under press, og i Paris falt Alcatel nesten like mye.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.