USA taper krigen

Torturavsløringene kan være spikeren i kista for Bushs overoptimistiske Irak-plan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De ufattelige overgrepene mot krigsfanger og andre anholdte underminerer alle forsøk på å etablere et anstendig samfunn i Irak.

Slik har vel seierherrer opptrådt i all tid. Men i dag kaster digitale filmopptakere og kameramobiler lys i de mørkeste kroker. Det skaper problemer for generaler og politikere, men vil styrke menneskerettighetene.

Hvem har ansvaret? Er det overgriperne selv? Blant dem er tilsynelatende Jeremy Sivits, som straks skal for krigsrett i Bagdad. Han tok noen av de ydmykende bildene i Abu Ghaib-fengselet, men Sivits familie mener han måtte følge ordre.

Optimisme

Skandalen i Abu Ghraib river grunnen under hele den amerikanske okkupasjonen. Selv mener jeg krigen var nødvendig, siden FN ikke maktet å tvinge Saddam Hussein til å følge verdenssamfunnets pålegg. USA og Storbritannia sørget for at vi ble kvitt en av samtidas største tyranner, en folkemorder med kjemiske våpen som hadde vist seg livsfarlig for omgivelsene.

Men amerikanernes målsetning var videre. Forsvarsminister Donald Rumsfeld og visepresident Dick Cheney fikk president Bush med på planen om å forvandle ørkenlandet til et moderne demokrati der sjiaer, sunnier og kurdere kunne begrave automatriflene og dele makta i samforstand.

Gavepakke

Restene av den fascistiske Baath-bevegelsen har kjempet mot det superoptimistiske prosjektet fra første dag. Tilreisende terrorister har nok hjulpet til, men lokal motstand er åpenbart viktigste kraft i bombekrigen mot okkupanter og demokrati.

Nå har mørkemennene fått tidenes gavepakke fra torturistene i den 205. militære etterretningsbrigade i det amerikanske forsvaret.

Brigaden har ansvar for Abu Ghraib, og dermed for alt som skjedde der. Når mangelfullt opplærte fangevoktere og soldater mishandler krigsfanger, kan det både skyldes frykt og hevngjerrighet.

Når de velger å ydmyke fangene på måter som er egnet til å provosere enhver muslim, må det også skyldes gruppehat.

Håpløst

Når dette kan foregå i betydelig omfang og over tid, må høyere offiserer enten ha valgt å ikke vite, eller godtatt overgrepene. Røde Kors slo alarm, men ingen lyttet.

Det var riktignok forsvaret selv som startet etterforskningen i fjor. Men Rumsfeld er ansvarlig for et system som oppmuntrer maktbruk helt på grensen av tortur.

Ved siden av å forsterke anti-amerikanismen i den arabiske verden, er dette også et system for å framskaffe falske tilståelser fra nakne fanger som vil slippe fri fra sine plageånder.

Pessimistene mente Bush-administrasjonens irakprosjekt var dødsdømt fra start. Kanskje hadde de rett. Nå virker det dobbelt håpløst.

Da gjenstår et stort dilemma: Skal Irak overlates til seg selv og blodbadet man må regne med kommer? Kan FN berge stumpene, eller må USA klore seg fast på kanten av stupet?

Les også:

Avhør over streken(US News)

Hva torturistene har brakt oss (Hitchens i Slate)

Torturistene risikerer bare ett års fengsel (Washington Post, krever registrering)

KLEDD NAKEN OG YDMYKET: </B> Stadig nye bilder kommer
NYE BILDER I DAG: Den nakne irakeren skremmes med hunder
MÅ I RETTEN: Jeremy C. Sivits møter i retten 19. mai.
EN AV SEKS: Her er Sivits i uniform. Han er en av seks soldater som skal for retten 19. mai, tiltalt for voldelige og seksuelle overgrep mot krigsfanger i Abu Ghraib-fengselet i Bagdad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer