USA tapper datatrafikken

USAs hemmelige tjenester samarbeider med datagiganten Microsoft om programmer som gjør det mulig for USA å spionere på elektronisk kommunikasjon verden over. Det hevder en hemmelig rapport fra fransk militær etterretning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs globale overvåkingssystemer skaper diplomatisk trøbbel mellom Paris og Washington. Rapporten er laget av Gruppa for strategiske forhold (DAS), en etterretningstjeneste for det franske forsvarsdepartementet. Det hevdes at agenter fra USAs nasjonale sikkerhetsråd (NSA), er med på utviklingen av Microsofts programmer for å sikre USAs myndigheter tilgang til datakommunikasjonen. Microsoft har levert programmer til 90 prosent av verdens pc-er. Innholdet er gjort kjent av nyhetsbrevet Le Monde du Renseignement (Etterretningsverdenen).

Anstrengt

USAs mulighet til å overvåke data- og telekommunikasjon over hele kloden gjennom systemet Echelon har fra før av skapt et anstrengt forhold mellom de to land.

- Tiltak mot trusselen som Echelon representerer, er et anliggende for den franske regjeringen, uttalte utenriksminister Hubert Védrine til avisa Le Monde i november 1998.

Det har lenge vært kjent at USAs nasjonale sikkerhetsråd kan avlytte data- og telekommunikasjon over hele verden. Men eksistensen av Echelon-systemet ble ikke bekreftet av USA før i begynnelsen av februar i år i avgraderte dokumenter.

Echelon, som er et samarbeid mellom USA, Storbritannia, New Zealand, Australia og Canada, har lenge vært kjent. Paris liker dårlig denne «anglofone sammensvergelsen».

Systemet består av lyttestasjoner flere steder i verden. I Europa foregår det fra militærbasen Menwith Hill i Yorkshire i England, skriver The Times.

Echelon gjør det mulig å avlytte telefon, faks og e-post som går over satellitt eller gjennom undersjøiske kabler. Systemet ble satt i drift på 80-tallet.

I en rapport utarbeidet for Europaparlamentet heter det at systemet «primært er utformet for å overvåke ikke-militære mål. Det henter ut store mengder informasjon og siler ut det som er viktig».

Legges fram i dag

Rapporten er laget av Europaparlamentets vitenskapelige og teknologiske ekspertpanel (STOI) og legges fram i dag.

Franske parlamentarikere vurderer nå rettssak mot USA og Storbritannia og anklager dem for avlytting av franske selskaper, diplomater og regjeringsmedlemmer.

- Du kan være sikker på at hver gang en fransk minister bruker mobiltelefon, blir samtalen tatt opp, sier advokat Jean-Pierre Millet til The Times.

Millet er med på å forberede rettssaken mot USA og Storbritannia. Striden kan skape vansker i EU-samarbeidet, ettersom Storbritannia er med i Echelon. Frankrike mener å ha beviser for at den europeiske flyfabrikanten Airbus mistet en kontrakt med Saudi-Arabia verd nær 40 milliarder kroner i 1995. Airbus' tilbud skal ha blitt overhørt av Echelon og gitt videre til Boeing i USA, som så lagde et bedre anbud.

STOI-rapporten bygger opp om anklagen. Det heter videre at Echelon gjør det mulig å «skaffe seg betydningsfull økonomisk informasjon og dermed sikre en ledende posisjon i det kommersielle markedet».