USA tar grep: Rekrutterer russere

Den amerikanske etterretningstjenesten har lansert en ny kampanje for å rekruttere russere til å spionere for USA.

VIL REKRUTTERE: Den amerikanske etterretningstjenesten CIA ønsker å rekruttere russiske spioner. Video: Telegram. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en video publisert på sosiale medier forsøker CIA å nå ut til russere som stiller seg kritisk til krigen og president Vladimir Putins regime.

- CIA ønsker å vite sannheten om Russland. Vi leter etter pålitelige personer som vet - og kan - formidle denne sannheten til oss. (...) Kanskje folk rundt deg ikke vil høre sannheten, men det vil vi, sier fortellerstemmen i videoen, ifølge Sky News' oversettelse.

«Verdifull»

Videoen - som først ble publisert på Telegram - viser russiske personer i ulike situasjoner. Alle er tydelig misfornøyde og bekymret for livene sine, og målet med videoen virker å være at de skal sitte igjen med en følelse av at de kan endre ting til det bedre - nemlig ved å dele informasjon med amerikansk etterretning.

- Informasjonen din kan være mer verdifull enn du tror, sier fortellerstemmen, før det blir gitt instrukser om hvordan russere anonymt og kryptert kan dele informasjon med den amerikanske etterretningstjenesten.

Deretter vises et klipp av en kvinne som sitter i bilen sin og kontakter CIA, før teksten «Vi vil leve med verdighet, takket være mine handlinger» avslutningsvis ruller over skjermen.

Ikke første gang

Det er ikke første gang at CIA har forsøkt å rekruttere russiske spioner - og tidligere kampanjer har gitt resultater, ifølge en anonym CIA-agent som CNN har snakket med.

Tidligere CIA-direktør, James Olson, berømmer de amerikanske kampanjene.

- Det er mange misfornøyde russere der ute nå. De skammer seg og er kvalm over det Putin gjør mot ukrainere. Han ødelegger Russland og han dreper russiske soldater. Og det er flinke folk i Russland - inkludert etterretningsoffiserer - som ønsker å slå tilbake, sier han til kanalen.

Torsdag formiddag kommenterer russiske myndigheter CIA-videoen.

- Amerikanske og vestlige etterretningsbyråer er mer aktive i Russland enn noensinne, sier en talsperson for Kreml, ifølge Reuters.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer