Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA tar i bruk robotsoldater

RoboCop er en realitet i april.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En helt ny generasjon soldater er på vei. De tenker og handler, men føler ikke. De er roboter.

- De blir ikke sultne. De er ikke redde, de glemmer ikke ordrer. De bryr seg ikke om fyren ved siden av nettopp er blitt skutt. Vil de gjøre en bedre jobb enn mennesker? Ja, sier Gordon Johnson i Pentagons Joint Forces Command til New York Times.

Flere hundre roboter er allerede i bruk i Irak, der de graver opp bomber som ligger i veikanten, og i Afghanistan, der de gjennomsøker huler og fungerer som skiltvakter ved amerikanske våpendepoter. Ennå blir de ikke brukt i kamp. Men drapsmaskinene er rett rundt hjørnet. Innen april skal de første krigerrobotene utplasseres i Baghdad.

Fem ulike typer militære roboter er under utvikling:

  • En er jegeren - drapssoldaten - som skal kunne skyte 1.000 skudd i minuttet
  • Den andre gjennomsøker bygninger, tunneller og huler
  • Den tredje trekker med seg tonnevis av våpen og utstyr, søker og rekognoserer
  • Den fjerde er en ubemannet, flygende drone
  • Den femte skal kunne skyte opp droner som skal lede overvåkning, psykologisk krigføring og lignende oppdrag.

Robotene blir de første, tenkende maskinene som tar posisjon i en front, klare for å drepe fiender. Målet er mer effektiv krigføring og færre amerikanske liv tapt.

Før et tiår er gått vil roboter utgjøre hovedstyrken i det amerikanske militæret, tror Pentagon. 127-milliarderprosjektet kalt Future Combat Systems skal være den største militærkontrakten i amerikansk historie, og satsningen kommer til å høyne USAs forsvarbudsjett med 20 prosent de neste fem årene.

De første robotsoldatene må fjernstyres via en bærbar PC. De skyter når operatøren trykker på en knapp, og vil til å se ut og bevege seg omtrent som en actionfigur fra lekebutikken. Etter som teknologien utvikler seg, kan de ta mange former. De kan ligne mennesker, traktorer, tanks, kakkerlakker. Med nanoteknologien kan man tenke seg mikrosoldater i form av smart «støv».

«PACKBOT»: Thomas Ryder i demonstrerer en «Packbot», som brukes av USA i Irak og Afghanistan til å rekognosere, finne og detonere bomber. Foto: Scanpix
«PACKBOT»: Thomas Ryder i demonstrerer en «Packbot», som brukes av USA i Irak og Afghanistan til å rekognosere, finne og detonere bomber. Foto: Scanpix Vis mer

Robotsoldaten har vært Pentagons drøm i 30 år. Det kan ta 30 år til før de er fullt utviklet.

Det at roboter skal kunne ta avgjørelser som gjelder liv og død, kan bli utgangspunkt for en moralsk debatt.

- Når maskiner blir intelligente, vil menneskene la dem ta flere og flere avgjørelser for seg, har Bill Joy, en av grunnleggerne av Sun Microsystems, uttalt.

- Når beslutningene som er nødvendige for å holde systemet i gang blir så komplekse at mennesker ikke kan ta dem, har maskinene kontroll.

«SWORDS»: Bob Quinn fra firmaet Foster-Miller demonstrerer en «SWORDS» - den første bevæpnede roboten som skal i kamp.