(Dagbladet.no): USAs utenriksminister Hillary Clinton innrømmer at USA er medskyldige i de lovløse tilstandene som stadig blir verre i Mexico.
Meksikanske myndigheter er maktesløse og landet en krigssone. 6290 personer døde i narkorelaterte drap i 2008, mens over 1000 er likvidert i februar og mars i år, ifølge NTB.

— Jeg føler vi sterkt at vi har et medansvar, sa Hillary Clinton i går, under sitt offisielle Mexico-besøk hvor hun drøfter krisen med president Felipe Calderon.

Barnedrapsmenn
Situasjonen er desperat. Barn ned i 13-årsalderen blir leid inn av de krigførende kartellene for å utføre henrettelser, sier myndighetene til CNN.

— Jeg elsket å gjøre det. Å drepe den første personen — jeg følte meg som supermann, var forklaringa til en av de amerikanske ungdommene tatt for kartelldrap.

Hillary Clinton sier USA har en stor del av ansvaret for denne situasjonen; våpen flyter sørover og narkotika nordover.
— Vår appetitt for narkotika er umettelig, og fyrer opp under narkotikasmuglingen. Vi greier ikke å stanse våpen fra å bli smuglet over grensa og havne i hendene på de kriminelle. Det fører til drap av politi, soldater og sivile, sier Clinton under Mexico-besøket.

Hun erkjente at USAs tiltak mot narkotika har vært mislykket.

Bedre våpen enn hæren
Felipe Calderons regjering sier de ikke alene har mulighet til å vinne mot de tungt bevæpnede kartellene, skriver telegraph.co.uk.

— Det er ikke bare våpen. Det er nattkikkerter. Det er beskyttelsesutstyr, sier Clinton.

På grunn av et avslappet amerikansk regelverk får de lett tilgang på tunge våpen i USA, og er ofte bedre bevæpna enn myndighetene.

- Når du går i kamp eller forsøker å sirkle inn kjeltringene, og de har militært utstyr som er bedre enn ditt, så er man i disfavør. Siden vi vet at majoriteten av våpnene kommer fra vårt land, så skal vi hjelpe til med å forhindre at det havner i Mexico, sier Clinton.

I Washington antyder flere politikere at Mexico er i ferd med å bli en såkalt failed state — en stat uten kontroll over eget territorium, skriver The Guardian.

Krigen foregår på flere fronter. Myndighetene utkjemper en blodig krig mot kartellene; De sju største kartellene utkjemper en blodig krig mot hverandre. I midten står sivilbefolkningen - i byer på begge sider av grensa.
Kutter Mexico-bistand
Besøket i Mexico kommer to dager etter at Obama-administrasjonen la fram en omfattende tiltakspakke for å styrke grensekontrollen og slå ned på kartellene, skriver NTB.
Obama har ifølge telegraph.co.uk lovet 360 nye vakter som skal sendes til grensa, mens kongressen har kuttet pengebistanden - som skal brukes i kampen mot kartellene - fra 400 millioner til 300 millioner dollar.
Calderon, på sin side, har brukt over 6,4 milliarder dollar på krigen de siste tre årene. 45 000 personer fra millitæret og politiet er satt inn i krigen mot narkobandene.
Under pressekonferansen med Hillary Clinton og Mexicos utenriksminister Patricia Espinosa lovte Clinton økt innsats for å hindre våpenspredning. Videre annonserte hun 80 millioner dollar til nye kamphelikopter som skal settes inn mot kartellene.
— Det vil hjelpe det meksikanske politiet med å besvare truslene fra dem på en aggressiv og vellykket måte, sa Clinton, som også ønsket økt økonomisk samarbeid mellom landene.
Fakket «La Burra»
Clinton er den første i rekken av profilerte amerikanske politikere som besøker landet før Obama selv tar turen i april. Han uttrykte på tirsdag bekymring for USAs rolle i Mexicos situasjon.
— USA er en del av det som finansierer operasjonene deres. Det er en del av det som bevæpner dem. Det er det som gjør dem så farlige. Og det må vi ta meget alvorlig, sa Obama.
Samtidig som Clinton ankom for sitt to dager lange statsbesøk, annonserte den meksikanske hæren i går at de har arrestert en av narkostorfiskene, Hector Huerta Rios.
Rios, også kjent som «La Burra» og «El Junior», var blant de 37 mest ettersøkte narkosmuglerne i landet, ifølge en liste offentliggjort på mandag, melder AP.