Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA tar Tikrit

Amerikanske stridsvogner er langt inne i sentrum av Saddam Husseins fødeby Tikrit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 20 amerikanske stridsvogner tok seg inn i byen på hovedveien fra Kirkuk, forteller øyenvitner til nyhetsbyrået AFP. Stridsvognene skal ha inntatt posisjoner på den viktigste plassen i byen.

Kampene om kontrollen over Tikrit skal ha vært relativt voldsomme. Styrker fra det amerikanske marinekorpset var søndag kveld i kamp med irakiske styrker som også hadde stridsvogner i utkanten av Tikrit, opplyser en canadisk journalist som reiser med styrken.

Rundt 250 amerikanske stridsvogner skal ha deltatt i angrepet, og søndag skal fem irakiske stridsvogner ha blitt ødelagt og 15 irakiske soldater ha blitt drept i kamper.

Tikrit er Saddam Husseins fødeby. Det regnes som sannsynlig at deler av Saddam Husseins regime har søkt tilflukt i byen og vil forsøke å gjøre motstand mot amerikansk innrykking.

- Stedvise kamper

Den amerikanske sentralkommandoen i Qatar bekreftet at det foregikk kamper ved Tikrit, men betegnet dem ikke som noe stort slag på en front.

- Vi har styrker i Tikrit. Vi engasjerer aktivt alle styrker vi må, sa en talsmann. Han beskrev kampene som «stedvise», men tilføyde at «det er alltid hardt når skyting pågår».

Den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera meldte natt til mandag at forhandlingene om overgivelse mellom amerikanske styrker og lokale ledere i Tikrit ikke førte fram.

Anklager

USAs president George W. Bush anklaget søndag Syria for å ha kjemiske våpen.

- Vi tror det er kjemiske våpen i Syria, sa den amerikanske presidenten til journalister i Washington.

Presidenten gjentok også advarslene til Syria om ikke å gi ly for flyktende irakiske ledere. På spørsmål om anklagene mot Syria kan føre til krig, svarte Bush at «hver situasjon krever sitt eget svar.»

-Det viktigste først. Vi er her i Irak nå, tilføyde den amerikanske presidenten. Men han sa også at han «venter samarbeid» fra Syria.

Når USAs president nå anklager Syria for å ha kjemiske våpen, minner det verden om mangel på funn av slike våpen i Irak så langt. Anklagene mot Irak for å ha kjemiske våpen var lenge hovedargumentasjonen for å vinne støtte i FN for en krig mot Irak.

På spørsmål om Syria risikerer militære reaksjoner, svarte Bush:

- De trenger bare å samarbeide.

Rumsfeld

Tidligere søndag hadde forsvarsminister Donald Rumsfeld også anklaget Syria for å «gjøre mange feil».

Rumsfeld sa at mange syrere var blitt drept eller tatt til fange i kamper med amerikanske styrker, og avslo å kommentere hva USA vil gjøre dersom Saddam Hussein skulle bli oppdaget i Syria.

- Å diskutere det er det siste jeg vil gjøre, sa Rumsfeld til TV-stasjonen CBS.

Syriske diplomater og andre regjeringsrepresentanter har flere ganger stemplet de amerikanske anklagene som ren løgn. Lørdag sa Syrias utenriksminister Farouq al-Shara at anklagene var fullstendig grunnløse, og oppfordret USA til å framlegge bevis.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media