USA-terror for en neve dollar

Den Saddam-tro irakeren Issam får flere hundre dollar for hver terroraksjon han er med på mot amerikanerne i Irak. Han har allerede skaffet seg bil og drømmer om villa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): - Motstanden har ennå ikke begynt. Den er foreløpig på lavbluss, sier Issam til den franske avisa Libération. Dette er det første intervjuet vestlig presse har fått med en av de mange Saddam-tro som angriper amerikanerne daglig.

Ifølge den amerikanske generalen John Abizaid skal det være rundt 5000 av dem til sammen.

Angriper soldater

Issam var med i den irakiske etterretningstjenesten Moukharbarat. Nå er det den nasjonale motstandsbevegelsen som betaler for terrorangrepene. Motstandsbevegelsen består av folk fra de gamle sikkerhetstjenestene og fra stammer i det vestlige Irak. Baath-partiets gamle tilhengere slåss ikke, ifølge Issam.

- Vi, irakiske motstandere, kjemper mot okkupasjonen av Irak. Vi vil utelukkende ramme amerikanske soldater. Det er ikke vi som har angrepet politistasjonene. Heller ikke FN eller Røde Kors, som vi har behov for. Men det var vi som bombet hotell Rachid 26. oktober. Og vi siktet mot rommene der det bodde amerikanere, sier han til Libération.

Nei til Saddam

Ifølge Issam støtter hans likesinnede Osama bin Ladens operasjoner, men de har ingen forbindelse med dem, og har heller ikke samme strategi.

Issam ønsker ikke at Saddam skal komme tilbake til makta. Det er ikke i Iraks interesse, og kunne utløse en borgerkrig, mener han.

Fritt leide

Motstandsbevegelsen skal ifølge kilder være dirigert av Saddam Husseins nærmeste medarbeider, Izzat Ibrahim.

Ifølge Issam forhandler Ibrahim med amerikanerne om fritt leide, fordi han er leukemisyk. Han krever behandling for sykdommen. At han ikke blir utlevert til Kuwait. Og at han ikke skal stilles for noen domstol. Amerikanerne har gått med på de to første kravene, men ikke det siste.

Syrisk støtte

Issam bekrefter at Syria støtter bevegelsen, og at væpnede syrere slåss ved deres side.

Ifølge Issam er det ingen mulighet for at de overgir seg, selv mot 500 dollar i måneden.

Etter at amerikanerne har begynt å betale folk fra den irakiske hæren, har de trukket seg fra motstandskampen, forteller Issam, som er intervjuet i Bagdad av journalisten Jean-Pierre Perrin.

BLODIG UTFALL: 13 personer ble drept og 20 skadd da et amerikansk militærhelikopter ble skutt ned utenfor Bagdad 2. november.