USA tester monsterbombe

I natt testet det amerikanske luftforsvaret bomben for første gang. De mener de kan få god bruk for det 9,5 tonn tunge monsteret i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Defenslink.mil la ut video av testen i natt!
  (TV 2 tilbyr forøvrig sine nettlesere å betale for denne gratis-videoen fra det amerikanske forsvaret. Hvis det frister, trykk her

  Bomben er designet for å brukes i 'psykologiske operasjoner' melder nyhetskanalen CNN. Den amerikanske forsvarsledelsen i Pentagon offentliggjorde i natt videoen av testen, og de regner med at Saddam Hussein også får med seg opptaket.

  Pentagon regner også med at det vil legge litt ekstra press på diktatoren i Bagdad.

  Bomben kalles Massive Ordnance Air Blast (MOAB) og har aldri vært prøvd med sprengstoff før i natt. Den kan brukes både mot mål på bakken og under bakken.

  Testen er så kraftig at luftforsvarsbasen Eglin i Florida advarte alle som bor i nærheten.

  Alle bombers mor


  MOAB er ifølge CNN allerede godt kjent i militære kretser som 'alle bombers mor'. Den har vært utvikling siden i fjor, og inneholder over åtte tonn sprengstoff. Bomben skal erstatte Vietnam-veteranen 'Daisy Cutter' som blant annet ble brukt i Afghanistan. MOAB er både tyngre, har mer sprengstoff og bruker i tillegg en type sprengstoff som er langt mer effektivt.

  Monsterbomben er en presisjonsbombe og er tenkt brukt mot store styrker på bakken, utstyr og bunkere. Den kan i tillegg slå ut mål som ligger godt under bakkenivå.

  Men kilder i det amerikanske militæret forteller til nyhetskanalen CNN at bomben først og fremst er tenkt brukt som et våpen i psykologiske operasjoner.

  De håper at den kraftige eksplosjonen fra bomben vil ryste de irakske soldatene så kraftig at de overgir seg uten kamp. Den er så kraftig at de til og med kan tro at det er en atombombe. Bomben etterlater seg også en gigantisk røyksopp etter at den har eksplodert.

  MOAB slippes fra et hercules C-130 lastefly. Den trekkes ut av flyet av en falskjerm, men koples fra denne så fort den er i lufta. Da tar det innebygde posisjoneringssystemet basert på GPS over. Bomben er utstyrt med vinger og haleror.

USA tester monsterbombe
MED FALLSKJERM: Bomben slippes ut med fallskjerm, men etter droppet overtar det innebygde navigasjonssystemet.
<B>SOPPEN: Etter den kraftige eksplosjonen stiger det en diger røyksopp opp.
MONSTERBOMBEN: MOAB-bomben ligger på et stillas når den lastes inn i Herculesflyene.
INGEN SMÅGUTT: MOABs fysiske omfang er enormt. Amerikanske forsvarsmyndigheter håper irakerne skal tro det er en atombombe som droppes.
STOR HØYDE: Herculesflyene slipper bomben fra stor høyde. På bildet er et fly på tokt over Arizona i USA.