Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA tester terrorberedskapen

Klarer amerikanske myndigheter å håndtere et terrorangrep som skjer samtidig flere steder i USA? Det skal kartlegges denne uken gjennom en omfattende beredskapsøvelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den realistiske øvelsen startet mandag da en bombe «eksploderte» utenfor en kaffebar i sentrum av Seattle. De lokale myndigheter ble satt i alarmberedskap og etter hvert som over 100 sårede ble brakt til sykehus, kom meldingen om stråling. En «skitten bombe» eller kjernefysisk ladning er detonert.

I Washington hever Tom Ridge, statsråden for hjemlig sikkerhet, den nasjonale beredskap fra «oransje» til «rød», og markerer dermed at USA er under angrep. Ridge leder selv kommandosentralen for Washington-området.

Like etterpå kommer meldingen om en influensaartet epidemi i Chicago. Det viser seg etter hvert at det dreier seg om en smittsom byllepest, som er utløst av terrorister, og alle de 66 sykehusene i Chicago-området settes i alarmberedskap. Storøvelsen TOPOFF-2 er i gang.

Særlig utsatt

Myndighetene er smertelig klar over at USA er særlig utsatt for terroraksjoner der små kjernefysiske ladninger kan bli detonert, samtidig som terroristene tar i bruk bakterier eller biologiske våpen.

TOPOFF-2 skal avsluttes fredag med at FBI arresterer «terroristene», etter en øvelse til 16 millioner dollar (115 millioner kroner) og der over 8.500 personer fra 25 føderale organisasjoner, delstatsmyndigheter og lokalt politi og Røde Kors har vært berørt.

Øvelsen får også et internasjonalt tilsnitt fordi den canadiske regjering blir involvert når strålingen fra «bombeeksplosjonen» i Seattle sprer seg til Vancouver i Canada.

Omfattende manual

Det er utarbeidet en manual på 200 sider, men enkelte detaljer er holdt hemmelig for å gi øvelsen et så realistisk preg som mulig. Toppene i Det hvite hus vil ikke delta, men både president George W. Bush, visepresident Dick Cheney og pressetalsmann Ari Fleischer «opptrer» gjennom stand-ins.

Borgermester Greg Nickels i Seattle frykter ikke panikk når «bomben» blir detonert fordi befolkningen i lang tid er blitt forberedt på at det dreier seg om en øvelse. Myndighetene vil ikke ha noen gjentakelse av panikken fra 1938, som ble utløst av Orson Welles' berømte radioserie om invasjon fra Verdensrommet.

Ridge og hans medarbeidere håper øvelsen blir en suksess, i motsetning til TOPOFF-1 for tre år siden. Den øvelsen, som foregikk i Denver og New Hampshire, ble preget av rot og elendig samordning mellom de ulike leddene.

Skitten bombe

En såkalt «skitten bombe» vil trolig skape mer panikk i befolkningen enn masseødeleggelse. Selve bomben består vanligvis av en konvensjonell ladning dynamitt iblandet radioaktivt stoff fra medisinsk utstyr, gamle atomreaktorer eller kjernefysisk avfall.

Hvis en slik detonasjon skulle bli virkelighet, vil den største faren være selve eksplosjonen, og selv personer som oppholder seg like ved eksplosjonsstedet vil neppe bli utsatt for større doser stråling, mener ekspertene.

- Selv om folk oppholder seg like ved den radioaktive kilden en kort stund, eller blir utsatt for en viss stråling, er ikke det ensbetydende med at de er fremtidige kreftpasienter, heter det i en uttalelse fra helsemyndighetene.

Ifølge FN testet Irak en såkalt «skitten bombe» i 1987, men skrinla senere prosjektet fordi strålingen var for lav til å gjøre nevneverdig skade.

Pestepidemi

En epidemi som angriper lungene eller en form for byllepest lar seg lett behandle hvis ofrene får legehjelp tilstrekkelig tidlig. En ukes penicillinkur er vanligvis nok.

Da er det verre med bakteriesmitte som svinepest, der det trengs flere ukers medisinkur. Svinepest vekker ubehagelige minner blant amerikanerne, som husker ofrene for miltbrann i etterkant av 11-septemberangrepene i 2001.

En pestepidemi er katalogisert som kategori A på listen som USAs myndigheter har utarbeidet over de mest sannsynlige biologiske våpen som terrorister vil gjøre bruk av.

Det var en byllepest som utløste Svartedauden rundt år 1350, da en tredel av Europas befolkning strøk med. Men staben til Tom Ridge har en langt bedre beredskap enn 1300-tallets myndigheter, og i dag vet man at Svartedaudens byllepest ble spredt med lopper.

(NTB)

: I Washington hever Tom Ridge, statsråden for hjemlig sikkerhet, den nasjonale beredskap fra «oransje» til «rød», og markerer dermed at USA er under angrep. Men denne gang er det hele en øvelse. 8 500 personer, 25 føderale organisasjoner, delstatsmyndigheter, lokalt politi og Røde Kors er involvert i beredskapsøvelsen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media