USA testet biologiske og kjemiske våpen på egen befolkning

Over 5000 soldater og et ukjent antall sivile ble utsatt for eksperimenter under den kalde krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Først benektet det amerikanske forsvarsdepartementet at deres egne soldater ble utsatt for eksperimenter som involverte biologiske og kjemiske våpen under den kalde krigen. I 2003 innrømmet Pentagon at 5 842 soldater var forsøkskaniner i tester som blant annet involverte slike dødelige våpen.

Nå vil demokrater og republikanere fra Representantenes hus opprette en uavhengig komite som skal undersøke saken nærmere. Representantene anklager forsvarsdepartementet for å ha tilbakeholdt informasjon i saken.


- Vi fikk forsvarsdepartementet til å innrømme at de brukte uvitende krigsveteraner som forsøkskaniner. Problemet var at rapportene vi fikk var motstridende når det gjaldt hvor mange som ble eksponert og i hvilket omfang de ble eksponert, sier representant Mike Thompson til nyhetsbyrået AP.

Som en del av programmene «Project 112» og «the Shipboard Hazard and Defence Project» ble det foretatt minst femti tester. Disse fant sted både på amerikansk jord og om bord i skip i Atlanterhavet og Stillehavet. Såpass har forsvarsdepartementet innrømmet.


I tillegg til at mange av soldatene i forsøket ikke visste hva de ble eksponert for, kan også et ukjent antall sivile ha blitt eksponert for de biologiske og kjemiske våpnene. Selv om de i de fleste tilfellene skal ha blitt utsatt for harmløse stoffer, ble enkelte eksponerte for dødelige nervegasser som sarin og VX.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer