Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA tilbyr Afrika aids-lån

Afrikanske land skal tilbys amerikanske lån for å kunne kjøpe aids-medisin. Tilsammen er det snakk om en milliard dollar årlig i lån.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget fra USAs eksportbank blir kjent samtidig som lederne for verdens sju rikeste nasjoner, G7-landene, har vært i Japan for å diskutere muligheter for å slette u-landenes gjeld til vestlige nasjoner.

Ifølge New York Times skal aids-lånet tilbakebetales med sju prosent rente. Kun deler av lånet vil bli gitt med en gunstigere rente.

USA er blitt kritisert for å kreve så høy pris for aids-medisin, at afrikanere ikke har råd til å kjøpe den. Pengelånene som er øremerket til kjøp av aids-medisin er ment som løsning på problemet.

Leger Uten Grenser i Norge mener lånefinansiert aids-medisin til afrikanske land ikke er noen god løsning på det alvorlige helseproblemet i afrikanske land. Organisasjonen mener det vil være bedre å la afrikanske land få kjøpe billigere kopier av aids-medisinen som selges i Vesten. Det åpner også regelverket til Verdens Handelsorganisasjon for, skriver Klassekampen.

- Leger Uten Grenser har gjort undersøkelser som viser at det er mulig å produsere billige kopier av kjente aids-medisiner, til priser som ligger under halvparten av den rabatterte medisinen som nå tilbys, sier Atle Fretheim, nestleder i Leger Uten Grenser i Norge til avisen.

(Dagbladet.no)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media