200 BORTFØRT: USA har tilbudt Nigeria hjelp til å spore opp rundt 200 jenter som ble bortført fra en skole av islamistiske ekstremister for få uker siden. Foto:NTB Scanpix
200 BORTFØRT: USA har tilbudt Nigeria hjelp til å spore opp rundt 200 jenter som ble bortført fra en skole av islamistiske ekstremister for få uker siden. Foto:NTB ScanpixVis mer

USA tilbyr hjelp til å finne bortførte jenter i Nigeria

Rundt 200 jenter bortført og tvangsgiftet av islamistiske ekstremister for få uker siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har tilbudt Nigeria hjelp til å spore opp rundt 200 jenter som ble bortført fra en skole av islamistiske ekstremister for få uker siden.

- Vi har drøftet med nigerianske myndigheter hvordan vi kunne støtte deres arbeid med å finne og frigjøre disse unge kvinnene, sier talskvinne for USAs utenriksdepartement, Marie Harf.

Væpnede menn som antas å høre til Boko Haram, stormet 14. april den videregående skolen i landsbyen Chibok i delstaten Borno, lastet jentene opp på lastebiler og forsvant med dem i et avsidesliggende område mot grensa til Kamerun.

Kidnappingen fant sted samme dag som 75 mennesker ble drept i et bombeattentat i hovedstaden Abuja. Torsdag var det et nytt angrep på samme sted.

Den brutale kidnappingen har sjokkert nigerianerne, som ellers er vant til å høre om grusomheter som blir begått av både opprørere og militære i Nord-Nigeria.

Flere av jentene greide å stikke av, men de fleste er fortsatt savnet. Ifølge ryktene er en rekke av dem tvunget til å gifte seg med kidnapperne.

Demonstrasjoner Hundrevis av foreldre til de bortførte jentene, mange av dem kledd i rødt, møtte fram til en stille protest torsdag i byen der bortføringen skjedde.

Foreldrene startet protesten med en demonstrasjon utenfor huset til den lokale administrasjonssjefen i Chibok.

Mødrene og fedrene, mange av dem i tårer, andre mens de ropte rasende slagord, marsjerte fram til stedet der bortføringen skjedde. De holdt opp plakater med teksten «Finn våre døtre» og avsluttet med bønn.

- Vi vil ha døtrene våre tilbake. Vi vil at FN skal komme og hjelpe oss å redde våre døtre. Med denne marsjen forteller vi verden at vi trenger hjelp, sa Enoch Mark. Hans datter og to nieser er blant de bortførte.

En far sammenlignet med den enorme innsatsen for å finne det forsvunne flyet til Malaysia Airlines.

- Forestill deg 25 nasjoner som går sammen for å finne det savnede flyet der passasjerene antas å være døde. Her snakker vi om flere hundre levende jenter som er bortført av nådeløse folk, men regjeringen ser ikke ut til å bry seg, sa Yakubu Maina.

Uklare tall Myndighetene i delstaten Borno sier at 129 jenter ble bortført, og at 52 av dem har greid å rømme. Men folk i landsbyen, inkludert rektoren på skolen, sier at det var 230 som ble tatt, og at 187 fortsatt er savnet.

Lederen for eldreforumet i Chibok sier han har opplysninger om at jentene er smuglet inn i nabolandet Kamerun og solgt for 2.000 naira (75 kroner) som bruder til opprørere.

Vreden som kidnappingen har framkalt, har resultert i protester over hele landet. Politiet brukte tåregass mot demonstranter i Lagos torsdag, dagen etter at hundrevis samlet seg i hovedstaden Abuja.

(NTB)