USA

USA tillater «giftbomber»: - Total katastrofe

Et kontroversielt giftvåpen som brukes til å drepe ville dyr har blitt gjenninnført av Trump-administrasjonen. Det får miljøaktivister til å rase.

PRÆRIEULV: Det kontroversielle giftvåpenet brukes blant annet til å drepe prærieulv. ILLUSTRASJONSFOTO: Shutterstock / NTB scanpix
PRÆRIEULV: Det kontroversielle giftvåpenet brukes blant annet til å drepe prærieulv. ILLUSTRASJONSFOTO: Shutterstock / NTB scanpixVis mer

- Dette er totalt katastrofe, sier Brooks Fahy, daglig leder i miljøgruppa «Predator Defense.»

Han fordømmer det amerikanske byrået for miljøbeskyttelse (EPA) etter at de har sagt ja til å gjeninnføre statlig bruk av et kontroversielt giftvåpen kalt M-44, eller «cyanidbomber» av kritikere. «Giftbombene» blir plassert i i jorda, og er fylt med natriumcyanid som utløses når fellen blir aktivert av dyr som tiltrekkes gjennom et agn.

Fellene blir mest brukt av «Wildlife Services», et føderalt byrå innen det amerikanske jordbruksdepartementet, til å drepe ville dyr, som ulver og rever, for bønder, skriver The Guardian.

- EPA ignorerer fakta og tilfeller, som uten tvil, demonstrerer at det ikke er mulig at M-44 kan brukes på en trygg måte, fortsetter Fathy.

BODØ: Det som skulle være en vanlig tur med hunden, tok en uventet vending for Mona Lyngmo. Vis mer

Saksøkt

Grunnen til at «giftbombene» møter mye motstand, er at de har ført til utilsiktet død av utrydningstruede dyrearter og familiedyr. Fellene har også skadet mennesker.

I 2017 ble en cyanidfelle aktivert da en tenåringsgutt gikk tur med hunden sin. Hunden døde på stedet, og gutten ble kjørt til sykehuset. Gutten klarte seg, men hendelsen skapte store nasjonale overskrifter, og Wildlife Services ble saksøkt av foreldrene.

De ble også saksøkt av miljøorganisasjoner, og sa seg derfor villig til å stanse bruk av fellene midlertidig i delstatene Colorado og Idaho.

Nye restriksjoner

Tirsdag åpnet Trump-administrasjonen kun for et midlertidig bruk av Cyanid-fellene. En endelig avgjørelse skal komme etter 2021. Denne gangen følger det med noen begrensninger. Nå må blant annet fellene være plassert minst 30 meter unna offentlige veier og stier.

De nye restriksjonene er ikke godt nok, skal vi tro Collette Adkins, konserveringsdirektør for rovdyr ved senter for biologisk mangfold. Hun mener cyanid-fellene ikke kan anvendes trygt av noen, noen steder.

- Selv om EPA har pålagt noen begrensninger, har disse dødelige instrumentene ført til for mye skade til å fortsatt bli tatt i bruk, sier hun i en pressemelding.

- Vi trenger et permanent nasjonalt forbud for å beskytte mennesker, kjæledyr og truede villdyr fra denne giften, fortsetter hun.