Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldtekt og USA

USA: To fedre ble dømt for å ha voldtatt døtrene sine. Den ene fikk 60 dagers fengselsstraff. Den andre 1503 år

Amerikanere raser på grunn av lav straff. 

DØMT TIL 1503 ÅR: 41 år gamle Rene Lopez ble fredag forrige uke dømt til 1503 år i fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i 186 seksuelle overgrep. Foto: Fresno Police Department
DØMT TIL 1503 ÅR: 41 år gamle Rene Lopez ble fredag forrige uke dømt til 1503 år i fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i 186 seksuelle overgrep. Foto: Fresno Police Department Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag forrige uke ble 41 år gamle Rene Lopez dømt til 1503 år i fengsel etter at han gjentatte ganger voldtok datteren da hun var tenåring.

Overgrepene skal ha pågått over en periode på fire år, fra datteren var 16 år gammel.

Lopez er fra byen Fresno i California i USA, og straffen han ble ilagt på fredag skal være den strengeste fengselsstraffen i byens tingretts historie, skriver lokalavisa Fresno Bee.

Mener han er uskyldig

Da dommer Edward Sarkisian leste opp domsavgjørelsen sa han at 41-åringen misbrukte tillitssituasjonen sin og at han hadde oppført seg voldelig. Han mente også at Lopez utgjorde en fare for samfunnet.

Datteren til Lopez vitnet selv under rettssaken. Hun skal ifølge Fresno Bee ha forklart at faren aldri viste tegn på at han angret på det han hadde utsatt henne for.

- Da faren min misbrukte meg, var jeg ung. Jeg hadde ingen makt, ingen stemme. Jeg var forsvarsløs.

Sarkisian sier at 41-åringen i forkant av rettssaken ble tilbudt en avtale: 22 års fengselsstraff dersom han innrømmet forholdene.

Lopez nektet å inngå en avtale og fortalte at han mener han er uskyldig. Det resulterte i at han ble ilagt en fengselsstraff 68 ganger så høy.

Seksuell lavalder i California er 18 år. Ifølge nettstedet Ageofconsent.net, kan voldtekt straffes med fengsel i mellom syv og 13 år.

Grove seksuelle overgrep mot barn kan imidlertid straffes med fengsel i mellom 15 år og livstid.

60 dagers fengselsstraff
I USA vekker dommen oppsikt. Særlig sett i lys av en annen domsavgjørelse avgitt i landet tidligere denne måneden.

I delstaten Montana ble en mann dømt til 30 års betinget fengsel, hvor bare 60 dager må sones, etter å ha voldtatt sin tolv år gamle datter.

17 av dagene hadde han allerede sonet ferdig, dermed gjensto bare 43.

Mannen innrømmet selv å ha utført overgrepene, og ifølge nyhetsbyrået AP skal moren ha gått inn i rommet mens faren voldtok datteren deres.

Dommen førte til sterke reaksjoner, både i Montana og i andre deler av landet. Reaksjonene resulterte i at dommer John McKeon kom med en offentlig uttalelse dagen etter at rettssaken var ferdig, hvor han forklarte hvorfor straffen i dette tilfellet ikke var strengere.

AP skriver at disse punkene ble listet opp:

  • En evaluering hadde konkludert med at mannen kunne behandles og overvåkes i samfunnet.
  • Mannen er ikke tidligere straffedømt, har jobb og støtte i lokalsamfunnet.
  • Offerets mor og bestemor skrev i brev til retten av de støttet behandling i samfunnet, fordi det gjorde at mannen fortsatt kunne være en del av livene til sønnene sine, samtidig som familien kunne få mulighet til å 'leges'.
  • Påtalemyndigheten stilte ikke spørsmål ved resultatet av den psykoseksuelle evalueringen som ble gjort av mannen.
  • Mangel på innspill fra offeret, eller offerets representant.

Kan straffes med livstid

Nettstedet Criminaldefenselawyer.com skriver at den seksuelle lavalderen i Montana 16 år.

«Ifølge Montanas lover kalles voldtekt for seksuell omgang uten samtykke og den kriminelle gjerningen inkluderer seksuell omgang med mindreårige. En person som gjennomfører seksuell omgang med et barn som er under 16 år, har utført seksuell omgang uten samtykke. Den kriminelle gjerningen kan straffes strengere dersom gjerningspersonen er minst fire år eldre enn offeret, og voldtekt av barn under tolv år medfører enda strengere straff.»

Det opplyses også om at strafferammen ligger på mellom fire og 100 år eller livstid, dersom gjerningsmannen er minst fire år eldre enn offeret.

- Gjorde det som var best for voldtektsmannen

I kjølvannet av avgjørelsen ble det startet opp en underskriftskampanje mot John McKeon.

I skrivende stund har over 156 000 skrevet under på at dommeren burde stilles for riksretten.

«Straffen er ikke som påtalemyndigheten ønsket. De hadde inngått en avtale med faren som ville medført at han fikk en fengselsstraff på 100 år, hvorav 75 år skulle være betinget. Det ville resultert i at faren måtte tilbringe 25 år i fengsel. Dommer McKeon ignorerte påtalemyndighetens forslag og gjorde det han tenkte var best for voldteksmannen, ikke for offeret.»

Standford-saken

De to sakene sett i sammenheng har også ført til at straffen som ble ilagt 20 år gamle Brock Turner i juni, på nytt er blitt tema for diskusjon.

Turner ble dømt til seks måneders fengsel etter at han ble funnet skyldig på tre punkter i forbindelse med en overgrepsepisode.

20-åringen forgrep seg på en bevisstløs kvinne på en fest holdt av Kappa Alpha-brorskapet. Turner slapp ut av fengsel i starten av september, etter å ha sonet i tre måneder.

Brock Turner-saken vekket oppsikt verden over etter at 20-åringens far uttalte seg.

«Disse dommene har brutt ham ned og knust både ham og familien på mange måter. Livet hans kommer aldri til å bli som han drømte om og jobbet så hardt for å oppnå. Det er en stiv pris å betale for en 20 minutters handling [opprinnelig: 'action'], i hans over 20 år lange liv», heter det i uttalelsen, som ble delt på Twitter av en jussprofessor ved Stanford University.

Til Huffington Post har faren i ettertid sagt at bruken av ordet 'action' ble misforstått, og at han ikke mente å påpeke seksuell aktivitet.

Brock Turner-saken medførte at California i slutten av september endret loven hva gjelder definisjonen av voldtekt, slik at det skal bli lettere å dømme seksuell omgang uten samtykke i tilfeller der offeret er bevisstløs.

- Handler om å være priviligert

I Brock Turners sak fortalte dommeren at han mente at 20-åringen kom til å slite med å sitte i fengsel, uavhengig av lengde.

- En fengselsstraff kommer til å gjøre strekt inntrykk på ham. Jeg tror ikke han kommer til å utgjøre fare for noen andre, sa dommer Aaron Persky.

En av flere som reagerte på fengselsstraffen som ble ilagt Turner er Brian Banks, tidligere fotballspiller og student ved University of Southern California.

Banks ble i 2002 anklaget for voldtekt. Da var han 16 år gammel.

Ifølge New York Daily News ble Banks sittende i ungdomsfengsel i ett år, før saken hans kom opp for retten. Under rettsforhandlingene avviste han tilbud om redusert straff fra 41 år til både 25, 18 og 9 år. Til slutt ble han ilagt en straff på seks år.

- Jeg vil si at det i Turners tilfelle handler om å være privelegert. Det virker som om dommeren baserer straffen på livsstil. Han har levd et så godt liv og han har aldri opplevd noe som kan forberede ham på å sitte i fengsel. Han har blitt så godt beskyttet at han ikke en gang ville klart å overleve i fengsel, sier han til den amerikanske avisa.

Etter å ha sittet i fengsel i fem år og to måneder ble Banks sluppet ut av fengsel i 2012, fordi offeret valgte å gå tilbake på forklaringen sin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!