USA trapper ned flyangrepene i Afghanistan

Vil redusere antallet sivile ofre.

VIL HA FÆRRE SIVILE DØDSFALL: Burkakledde kvinner besøker graven til en slektning i Kabul, Afghanistan. Hundrevis av afghanske sivile er drept i amerikanske flyangrep de siste årene, og USA har fått skarp kritikk både fra afghanske myndigheter og allierte. Foto: EPA/S. SABAWOON
VIL HA FÆRRE SIVILE DØDSFALL: Burkakledde kvinner besøker graven til en slektning i Kabul, Afghanistan. Hundrevis av afghanske sivile er drept i amerikanske flyangrep de siste årene, og USA har fått skarp kritikk både fra afghanske myndigheter og allierte. Foto: EPA/S. SABAWOONVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||USA vil trappe ned flyangrepene i Afghanistan, i et forsøk på å redusere antallet sivile ofre, skriver The New York Times.

- Flyangrepene kan ødelegge for oss dersom vi ikke bruker dem på en ansvarlig måte, sa USAs nye øverstkommanderende i landet, general Stanley A. McChrystal, til en gruppe amerikanske offiserer i forrige uke.

- Vi kan komme til å tape denne kampen, konstaterte han.

Flyangrep i forbindelse med kamphandlinger skal heretter stort sett bare brukes når det er fare for at amerikanske soldater eller soldater fra den NATO-ledede ISAF-styrken vil bli overmannet.

Restriksjonene vil bli særlig strenge i områder der sivile kan befinne seg, som i bygninger der antatte opprørere skjuler seg.

Sivile ofre

Hundrevis av afghanske sivile er drept i amerikanske flyangrep de siste årene, og USA har fått skarp kritikk både fra afghanske myndigheter og allierte.

Under et amerikansk flyangrep mot landsbyen Granai 4. mai, ble 140 sivile drept ifølge den afghanske regjeringen.

Den uavhengige afghanske menneskerettskommisjonen (AIHRC) har bekreftet at det var 97 sivile blant de drepte i angrepet, blant dem minst 86 kvinner og barn.

Lar dem unnslippe

Flyangrep som dette vil med stor grad av sannsynlighet ikke bli tillatt i framtida, slår general McChrystal fast, selv om opprørere dermed måtte slippe unna.

- Dersom det bare er snakk om å nedkjempe fienden, kommer vi ikke til å bruke flyangrep, selv om dette innebærer at vi må trekke oss ut av kampen og heller ta den opp igjen på et senere tidspunkt, sier han.

AIHRCs leder Ahmad Nader Nadery er glad for at de amerikanske styrkene nå vil endre framgangsmåte.

- Vi ser fram til de nye retningslinjene og på å se hvordan de rent faktisk vil bli satt ut i livet, sier han til The New York Times.


(NTB)