USA trapper opp i Asia

SALT LAKE CITY (Dagbladet): - Mer enn noen gang tidligere forplikter vi oss til et framskutt nærvær i denne regionen, sa USAs president George Bush i Japan før han dro til Sør-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har i dag et større militært nærvær i Asia enn i Europa.

I sin tale til det japanske parlamentet erklærte Bush at dette hundreåret tilhører stillehavsregionen. Og han erklærte at USA, i likhet med Japan, er et stillehavsland.

Hans tale forlenger og trapper opp det omfattende amerikanske militære nærværet i regionen.

Bush sa at USA vil stanse aggresjonen mot Sør-Korea. I tillegg vil USA fortsette utviklingen av et forsvarssystem mot atomraketter, noe særlig Kina misliker.

I dag drar Bush til den demilitariserte sonen for ytterligere å markere USA nye, tøffe politiske linje overfor regimet i nord.

Den nye holdningen til Nord-Korea er et skarpt linjeskift i forhold til Clintons politikk. Den harde linjen har ført til demonstrasjoner og slagsmål i parlamentet i Sør Korea.

Presidentens erklæring i Tokyo om fortsatt amerikansk militært nærvær i Asia, innebærer at USA fortsatt vil ha utstasjonert nær 100000 soldater i området.

De 12000 om bord i stillehavsflåten er en formidabel, kjernefysisk slagstyrke som alene disponerer et større og mer slagkraftig flyvåpen enn noe land i området, med unntak av Kina.

  • Kina allierte seg med USA i felttoget mot internasjonal terror etter angrepene 11. september. Kina har selv problemer med fundamentalistiske muslimer. Men lederskapet er bekymret over opptrappingen av det amerikanske, militære nærværet i Asia, og tar avstand fra presidentens beskrivelse av Irak, Iran og Nord-Korea som «ondskapens aksemakter».