USA trapper opp

USA setter inn ekstra soldater og angrepshelikoptre i kampene mot Taliban- og al-Qaida-soldater øst i Afghanistan. Lavtflyvende angrepsfly skal også være på vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt fortsatte angrepene mot Taliban- og al-Qaida-soldatene i fjellene øst i Afghanistan for full styrke. Også norske, danske, canadiske og tyske soldater deltar i aksjonen.

BBCs korrespondent er på plass i byen Gardez, som ligger like ved kampområdet. Han rapporterer at nattas angrep var det kraftigste hittil siden angrepene startet for seks dager siden.

Flere hundre av soldatene som har gjemt seg i fjellene skal være drept siden aksjonen begynte, men det skal fremdeles være noen hundre igjen som gir massiv motstand.

Bruker gerilja-taktikk

Soldatene som gjemmer seg i de snødekte fjellene skal være fra Tsjetsjenia, Pakistan og Uzbekistan i tillegg til afghanere. BBC melder at de bruker geriljataktikk mot de allierte styrkene.

Små grupper, på fire fem mann, dukker fram fra hulene og angriper de fremrykkende soldatene. Så forsvinner de inn i hulene igjen.

2200 mann angriper

1200 amerikanske soldater har hjelp fra 200 soldater fra andre vestlige land og 800 afghanske soldater i jakten på geriljakrigerne.

Talsmann Brian Hilferty for det amerikanske forsvaret sier at det var rundt 1000 mann som gjorde motstand, men at de mener at de har tatt livet av halvparten av dem siden aksjon Anaconda startet sist helg.

Hilferty bekrefter at det er sannsynlig at de har tatt livet av sivile også under sine bombetokt. Flere av soldatene skal ha tatt med seg familiene opp i fjellene.

Minst åtte amerikanere og sju afghanske regjeringssoldater har mistet livet siden aksjonen begynte. Flere soldater skal også ha fått behandling etter å ha blitt syke etter fysiske anstrengelser i den iskalde tynne lufta.

- Vi skal sende dem til helvete

Både president Goerge W. Bush og Afghanistans leder, Hamid Karzai, mener utfallet av aksjonen er klar.

- Vi har bestemt oss for å gjøre slutt på dem og sende dem til helvete. Men det kan ta et par dager til, sier Karzai.

Flere tusen al-Qaida og Taliban-soldater skal fremdeles være på frifot i Afghanistan.

<B>SOLDATER I KRIG: Bildet fra det amerikanske forsvarsdepartementet viser amerikanske soldater som nå deltar i operasjon Anaconda. Hittil har åtte amerikanere mistet livet i aksjonen.
<B>KAN HA BOMBET SIVILE: Et amerikansk bombefly av typen B-52 flyr over de snøkledde fjellene i Paktia-provinsen. Flere hundre bomber er sluppet over fiendens styrker de siste dagene, og USA utelukker ikke at sivile kan ha mistet livet også.
USA TRAPPER OPP: Et Chinook-helikopter flyr over byen Surmad i Paktia-provinsen i Afghanistan. Rundt 500 av al-Qaida og Taliban-soldatene skal være drept mener det amerikanske forsvaret.