USAs justisdepartement sier de har kommet inn på telefonen til terrormistenkte Syed Farook og trekker derfor saken mot Apple. 
Foto: NTB Scanpix
USAs justisdepartement sier de har kommet inn på telefonen til terrormistenkte Syed Farook og trekker derfor saken mot Apple. Foto: NTB ScanpixVis mer

USA trekker sak mot Apple

Klarte å bryte seg inn på terrormistenkts mobil selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs justisdepartement sier de har hacket seg inn på telefonen til terrormistenkte Syed Farook og trekker saken mot Apple, ifølge NTB. 

Departementet ber dermed retten om å annullere kjennelsen som pålegger Apple å hjelpe FBI med å lage en bakvei forbi sikkerhetsinnstillingene på telefonen til mannen som sammen med sin kone skjøt og drepte 14 personer på en julefest i San Bernardino i september i fjor, skriver nyhetsbyrået.

Inspirert av IS FBI har nemlig vært i besittelse av avdøde Farooks Iphone 5C og har villet få tilgang på den - uten å lykkes før nå.

Departementet leverte en begjæring til domstolen for å tvinge teknologiselskapet om å hjelpe etterforskerne å utvikle en spesialaget programvare som de kan bruke for å få tilgang til data på Farooks telefon - som retten ga dem medhold i.

Først ville departementet at Apple skulle gjøre det mulig for dem å prøve ut så mange passordkombinasjoner som de har behov for, før de deretter ønsket at Apple skulle hjelpe dem med å finne en rask metode å få prøvd ut ulike kombinasjoner på.

Men Apple nektet.

Automatisk sletting I kjølvannet av Edward Snowden-saken og avsløringene om myndighetsovervåking, kom det en software-oppdatering på alle Apple-produkter i september 2014.

Denne oppdateringen innebærer at dersom telefonen er låst, så kommer man bare inn ved å slå riktig passordkode. Og slår man feil kode ti ganger, vil all data automatisk bli visket ut, slik at ikke en gang Apple selv vil være i stand til å gjenopprette det. 

Farook hadde en firesifret passordkode, noe som gir 10000 mulige kodekombinasjoner. Derfor ønsket FBI Apples hjelp til å få ubegrenset antall forsøk på å knekke koden.

Apple-sjef Tim Cook trakk fram at det aldri tidligere har skjedd at et selskap er blitt tvunget til å utsette sine kunder for «angrepsrisiko».

- I mange år har kryptologer og nasjonale sikkerhetseksperter advart mot svekkelse av kryptering. Å gjøre dette, vil bare gå ut over velmenende og lovlydige borgere som setter sin lit til at selskaper som Apple vil beskytte deres data, sier Cook. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram