<strong>TREKKER SEG:</strong> USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier USA ikke vil være medlem av en «hyklersk» organisasjon som gjør menneskerettighetene til latter. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Scanpix
TREKKER SEG: USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier USA ikke vil være medlem av en «hyklersk» organisasjon som gjør menneskerettighetene til latter. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Scanpix Vis mer

USA trekker seg fra FNs menneskerettsråd

USA trekker seg fra FNs menneskerettsråd, opplyser landets FN-ambassadør Nikki Haley.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kveld kunngjorde USAs FN-ambassadør Nikki Haley at regjeringen til Donald Trump har besluttet å trekke seg fra FNs menneskerettighetsråd.

Under en pressekonferanse beskyldte Haley rådet for å ha en kronisk slagside mot Israel, noe menneskerettighetsaktivister frykter vil vanskeliggjøre utviklingen av menneskerettighetsarbeid globalt, melder Reuters.

- De fortjener ikke navnet sitt, sa Haley.

- Hyklersk og selvsentrert

Videre kritiserte hun Russland, Kina, Cuba og Egypt for å kneble USAs forsøk på å reformere rådet. Hun kritiserte også nasjoner, som deler USAs verdier, som oppmuntret USA til å ikke trekke seg, «men samtidig ikke var villig til å utfordre den nåværende situasjonen på alvor.»

- Hvis menneskerettsrådet skal angripe land som følger menneskerettighetene og forsvare land som bryter dem, skal ikke USA støtte dem på noen måte som gir dem troverdighet.

- Det er en hyklersk og selvsentrert organisasjon som gjør narr av menneskerettighetene. Situasjonen har blitt verre. Jeg vil gjøre det helt klart at dette ikke er et steg bort fra våre forpliktelser til menneskerettighetene. Mange land som ikke har frihet ønsker at rådet ikke skal være effektivt.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein kaller avgjørelsen «skuffende, om ikke veldig overraskende nyheter».

- Slik som situasjonen rundt menneskerettigheter er per i dag, burde USA trå fram, ikke trekke seg tilbake, sier han.

Svaret

FNs generalsekretær António Guterres svarer på nyheten om utmeldingen via sin talsperson Stephane Dujarric:

- Generalsekretæren hadde mye heller foretrukket at USA ble værende i Menneskerettighetsrådet. FNs menneskerettigheters konstruksjon spiller en veldig viktig rolle i fremme og beskytte menneskerettighetene verden over.

Rådet er mange ganger tidligere blitt gjenstand for kritikk. En viktig årsak er at land som er kjent for hyppige brudd på menneskerettighetene, har mulighet til å bli valgt inn i Menneskerettighetsrådet.

Presidenten forsvarer rådet

Haley sier USA vil fortsatt vektlegge menneskerettigheter, men utenfor rådet som hun mener bærer et feilaktig navn.

Rådets president Vojislav Suc forsvarer rådet og arbeidet de gjør.

- Rådets handlinger fører til betydningsfulle resultater for de utallige ofrene for brudd på menneskerettigheter verden over, dem rådet tjener, sier han.

USAs støtte til Israel

USA mottar støtte fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som i en uttalelse omtaler avgjørelsen som «modig», skriver AP.

USA havnet i konflikt med FN i desember i fjor, da FNs hovedforsamling avholdte et hastemøte hvor 129 FN-land kritiserte Trumps avgjørelse om å annerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, og å flytte USAs ambassade dit.

Blant landene som Trump mener stemte «feil», og sa han ville notere seg, finner vi Norge.

Dagbladet kommer med mer.

SEREMONI: President Donald Trump deltok ikke på åpningsseremonien av USAs ambassade i Jerusalem den 14. mai, men hadde spilt inn en videobeskjed. Det er ventet at uro vil oppstå i forbindelse med den omstridte åpningen. Video: AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer