<strong>TREKER USA UT:</strong> Ifølge CBS News og nyhetsnettstedet Axios har USAs president Donald Trump fortalt allierte at han trekker USA ut fra Parisavtalen. Foto:AP Photo/Pablo Martinez Monsivais / NTB scanpix
TREKER USA UT: Ifølge CBS News og nyhetsnettstedet Axios har USAs president Donald Trump fortalt allierte at han trekker USA ut fra Parisavtalen. Foto:AP Photo/Pablo Martinez Monsivais / NTB scanpix Vis mer

Trump og Parisavtalen:

- USA trekker seg fra Parisavtalen

Donald Trump trekker USA ut av den globale klimaavtalen, melder Axios.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): President Donald Trump trekker USA fra Parisavtalen, melder det amerikanske nyhetsnettstedet Axios - blant annet gjengitt av nyhetsbyrået Reuters.

Også CBS News melder at Trump har fortalt allierte at han trekker landet ut av avtalen. Kanalen melder at presidenten også har diskutert med egen stab om å reforhandle avtalen for å gjøre byrden mindre for amerikansk industri.

- En bløff

ABC News melder det samme, men understreker at avgjørelsen ikke er endelig før Trump selv har annonsert det. Det hvite hus jobber ifølge kanalen nå med hvordan de skal forklare uttrekningen.

PARISAVTALEN: Senator. Lindsey Graham (R-SC) ber Trump holde seg til Parisavtalen, for så å forbedre den ved å forbli i avtalen. Video: CNN Vis mer

Trump har gjentatte ganger kalt menneskeskapte klimaendringer en bløff, og ga et valgløfte om å «kansellere» Parisavtalen.

147 land har ratifisert Parisavtalen og dermed forpliktet seg til å redusere utslippene av skadelige klimagasser, blant dem USA under president Barack Obama.

Parisavtalens mål er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

- Satt ned utvalg

Ifølge nyhetsnettstedet Axios arbeider nå et utvalg i Trump-administrasjon, inkludert sjef for Miljøverndirektoratet EPA, Scott Pruitt, med hvordan de skal trekke landet fra avtalen.

FORNØYD: Erna Solberg var fornøyd med klimaavtalen som ble vedtatt i Paris. Dette til tross for at det må gjøres tiltak i olje- og gassindustrien. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kilder kjent med prosessen sier til nyhetsnettstedet at de vurderer om de formelt skal trekke seg fra Parisavtalen, som kan ta opp mot tre år, eller om de skal droppe hele FNs klimakonvensjon, som vil ta kortere tid, men være mer ekstremt.

Dersom Trump trekker ut landet fra avtalen, trosser han et stort flertall i USAs befolkning og store deler av resten av verden. Samtidig betyr det at han er i ferd med å oppfylle et av sine valgløfter. Før Trump ble president, lovet han å «kansellere» Parisavtalen.

Press fra G7

Lørdag tvitret Trump at han i løpet av den kommende uka ville ta en avgjørelse om hvorvidt han skal støtte Parisavtalen. I helga ble de øvrige G7-landene enige om å gi ham mer tid til å finne ut av spørsmålet, selv om ikke alle var fornøyd med den løsningen.

- Det er ekstremt problematisk, for ikke å si svært utilfredsstillende, at G7-toppmøtet ikke kunne bli enige om formuleringer om klimaendringer, sa Tysklands statsminister Angela Merkel.

Trump har tidligere kalt klimaendringene en bløff, men på G7-møtet kom han under press fra de seks andre deltaker landene om å holde avtalen fra 2015.

Fakta om Parisavtalen

  • Global klimaavtale vedtatt i Paris 12. desember 2015.
  • Formålet er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.
  • Over 180 land har overlevert frivillige nasjonale utslippsmål til FN. I klimaavtalen står det at disse etter hvert skal skjerpes, og planen er å oppdatere dem hvert femte år.
  • I tillegg skal landene styrke sin evne til å tilpasse seg klimaendringene. Rike land skal innen 2020 skaffe til veie minst 100 milliarder dollar årlig til klimatiltak i fattige land.
  • Avtalen trådte formelt i kraft fredag 4. november 2016.

    Kilder: UNFCCC, NTB

Dagbladet oppdaterer saken

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer