TREKKER SEG: USA trekker seg fra UNESCO etter at amerikanerne flere ganger har kritisert FN-organisasjonen for å være antiisraelsk. Foto: AP Photo / Evan Vucci
TREKKER SEG: USA trekker seg fra UNESCO etter at amerikanerne flere ganger har kritisert FN-organisasjonen for å være antiisraelsk. Foto: AP Photo / Evan VucciVis mer

USA trekker seg fra UNESCO

USA trekker seg fra UNESCO etter at amerikanerne flere ganger har kritisert FN-organisasjonen for å være antiisraelsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, og har blant annet ansvar for verdensarvlisten.

Utenriksdepartementet i Washington varslet torsdag at USA trekker seg fra organisasjonen med virkning fra 31. desember. I begrunnelsen for utmeldelsen blir organisasjonen anklaget for å være partisk og antiisraelsk.

Amerikanerne mener også at UNESCO trenger grunnleggende reformer. I stedet for å være medlem, ønsker USA nå en permanent observatørstatus.

I kunngjøringen fra departementet går det også fram at UNESCOs leder Irina Bokova fikk beskjed om utmeldelsen samme dag.

Sterk beklagelse

Bokova reagerer sterkt på utmeldingen og sier at den er et tap for FN-familien og for det flernasjonale samarbeidet.

- Jeg ønsker å uttrykke en dyp beklagelse over at USA har besluttet å trekke seg fra UNESCO, sier hun.

Hun mener at USA og UNESCO trenger hverandre mer enn noensinne som følge av økende ekstremisme og terror, noe som skaper behov for langsiktige løsninger for å skape fred og sikkerhet.

Forsvarer rykte

Hun forsvarer også UNESCOs rykte og viser blant annet til at organisasjonen kjemper for å spre kunnskap om jødeutryddelsen under annen verdenskrig og at den utdanner lærere til å bekjempe antisemittisme.

Også generalsekretær ved svenske UNESCO beklager utmeldelsen sterkt.

- Et sterkt USA trengs i det multilaterale systemet. Vi ser at UNESCOs mandat er viktigere enn noensinne. Vi trenger et USA som står opp for pressen, ytringsfriheten, vitenskap, utdanning og mot ekstremisme, mange av de spørsmålene som er aktuelle i dag, sier Mats Djurberg til TT.

Palestina ble medlem

USA sluttet å gi penger til UNESCO etter at organisasjonen lot Palestina bli medlem i 2011 og skylder nå 550 millioner dollar i kontingent.

Det amerikanske utenriksdepartementet har likevel beholdt et kontor ved UNESCOs hovedkvarter i Paris, samtidig som USA forsøkte å påvirke organisasjonens politikk fra innsiden.

Beskjeden om at USA forlater organisasjonen, kommer samtidig som det denne uken skal velges ny UNESCO-leder.

Nøye planlagt

Administrasjonen til president Donald Trump har jobbet med å forberede utmeldelsen i flere måneder, og det var ventet at USA ville trekke seg før årsskiftet.

Flere diplomater som skulle ha begynt å jobbe for UNESCO i sommer, har blitt fortalt at stillingene er satt på vent, samtidig som de er blitt rådet til å søke andre jobber.

UNESCO er aller mest kjent for å ha ansvar for verdensarvlisten, men blant de viktigste ansvarsområdene er også jenters rett til utdanning i fattige land og pressefrihet.

(NTB)