Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA trenger krig

Hvem: Emmanuel Todd (52). Sak: Den franske historikeren sier USA er en urofaktor som vil være verdens midtpunkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ble du overrasket over Irak-krigens utvikling?

- Jeg trodde ikke amerikanerne skulle være så dårlig forberedt. Det man kaller «short termism», som har nådd økonomien, finansene og diplomatiet, har også nådd det militære. Man snakker tross alt om USA og Storbritannia med 340 millioner innbyggere mot en militær dverg med 24 millioner innbyggere, sier Emmanuel Todd.

- Det er ikke en krig, men en invasjon. Det er uanstendig å snakke om det som en krig. Det er en invasjon av et underutviklet land av et annet som vil vise makt.

- Hvordan reagerer du på ordbruken?

- Den minner om George Orwell. «Sikre», «destruksjon», «frigjøring», «vestlige»... For mennesker som tilhører den amerikanske sfæren, som i Frankrike og Norge, må det oppleves som en tilpasningskrise, sier Todd.

- Det landet som representerte frihet og sikkerhet, har nå brakt verden i krig. Hvis man forblir på USAs side, går man over i de ondes rekker. Jeg har gjort mitt valg. Jeg vil ikke gå over til det onde.

- I boka «Etter imperiet» tar du et kraftig oppgjør med USA. Der skrev du for et år siden om en mulig krig mot Irak. Hadde du rett før alle andre?

- Jeg har lenge vært klar over en gjennomgripende forandring i USAs internasjonale holdning. USA representerte fred, likevekt og regulering. Nå har landet blitt en urofaktor, som trenger krig, sier Todd.

- Det gjelder å forstå hvorfor amerikanerne engasjerte seg i denne absurde krigen. Etter annen verdenskrig trengte ikke USA verden, men verden trengte USA. Nå er vi i ferd med å se det motsatte. Resten av verden holder på å finne en likevekt uten USAs hjelp, mens USA oppdager at de ikke kan være verden foruten.

- USA er blitt helt avhengige av import fra resten av verden, med et handelsunderskudd på 500 milliarder dollar. Jeg tror forklaringen på denne absurde krigen er USAs trang til å ville forbli i hjertet av verden, på en symbolsk måte. Det siste området der amerikanerne dominerer, er det militære. - Hva blir konsekvensene?

- Verden kan sees på to måter. Noen tenker på USA som supermakt, og at supermakten forsterkes. Jeg tror tvert om USA svekkes, og at hver anstrengelse for å vise noe annet får den motsatte virkningen. Tyskland, Tyrkia og Frankrike har løsrevet seg. Det vil føre til en europeisk tilnærming, og styrke det europeiske forsvaret, sier Todd.

- USA er fullstendig avhengige av resten av verden, som en tigger. Amerikansk økonomi driver rovdrift, men taper på mange fronter, fortsetter Todd.

- Jeg ser på USA i dag som dr. Jekyll og Mr. Hyde. På den ene sida er USA for frihet og demokrati, med det som er igjen av det demokratiske partiet. På den andre sida er den republikanske administrasjonen, der alle ber, men sender bomber over et underutviklet land.

KRITISK TIL USA: Emmanuel Todd.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media