- USA trenger mer tid i Irak

Bursdagshilsen fra president Bush på fireårsdagen for krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): President George W. Bush ber påny det amerikanske folk om tålmodighet for å vinne krigen i Irak. USA har mer å tape på å trekke seg ut nå enn å fortsette, framholder Bush.

Dagen før fire års-bursdagen for USAs invitasjon sa Bush i en TV-tale at det er mulig med suksess, men at det «vil kreve måneder, ikke dager eller uker».

Det var ikke svaret Demokratene flagger for etter forsterkede krav om at USA trekker seg ut av krigen. «Oppryddingen» etter Saddam Hussein  er blitt adskillig lengre og dyrere enn Bush-administrasjonen noen gang har beregnet - uten seier i siktet.

- Kan dukke opp fra kaoset -

Opptrappingsplanen med 21.500 nye soldater for å sikre hovedstaden Bagdad og Anbar-provinsen er avhengig av mer tid for å virke. Det vil fortsatt være gode dager og dårlige dager foran oss, sa Bush.

- Det er fristende å se på utfordringene i Irak og konkludere med at det ville vært best å pakke sammen og reise hjem. Det kan være bra på kort sikt, men jeg tror at konsekvensene for amerikansk sikkerhet vil være totalt ødeleggende.

- Terroristene kan dukke opp fra kaoset med et trygt tilfluktssted i Irak, som vil erstatte det de hadde i Afghanistan, og som ble brukt til å planlegge angrepene 11. september 2001, sa Bush ifølge NTB - AFP. 


Ikke snakk om 1. september 2008

 SISTE ORD:   President George W.Bush forlater Roosevelt-rommet i Det hvite hus etter dagens tv-sendte tale på fireårs-dagen for USAs invasjon i Irak. Foto: AP/Scanpix.
SISTE ORD: President George W.Bush forlater Roosevelt-rommet i Det hvite hus etter dagens tv-sendte tale på fireårs-dagen for USAs invasjon i Irak. Foto: AP/Scanpix. Vis mer

Tidligere i dag gikk utenriksminister Condoleeza Rice kraftig i rette med Demokratenes krav om at amerikanske styrker skal være ute av Irak seinest 1. september. Den eneste selvkritikken utenriksministeren tok på regjeringens vegne, var at det skulle vært sendt flere soldater fra start.

Fire år etter innmarsjen i Irak for å finne Saddam Hussein-regimets angivelige ødeleggelsesvåpen, har mer enn 3200 amerikanske soldater mistet livet.

VIDEOMØTE: President George W. Bush holdt sin fireårstale i dag etter at han først hadde hatt videomøte med Iraks president Nouri Al-Maliki og sin egen general David Petraeus.