- USA trikser for å holde terrormistenkte i fengsel

NEW YORK (Dagbladet): Siden terrorangrepene i USA i fjor har et ukjent antall mennesker sittet fengslet - også etter at de ikke lenger er under noen form for terrormistanke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington Post offentliggjorde i går at amerikanske påtalemyndigheter i samarbeid med justisdepartementet driver med avansert juridisk triksing for å holde personene som ble arrestert etter terrorangrepene, i fengsel.

Reportasjen reiser spørsmålet om påtalemyndigheten forsøker å redde ansikt etter at flere hundre mennesker er blitt skyflet rundt i fengselssystemet.

Det nøyaktige antallet mennesker som sitter fengslet, er ukjent.

Jus i grenseland

Etter de lange varetektene oppfordres fangene til å erkjenne seg skyldige i mindre forseelser så de kan idømmes straffer som tilsvarer tida de har sittet i fengslet.

En av sakene gjelder Jean-Tony Oulai (34) fra Elfenbeinskysten som nå er tiltalt for falsk forklaring. Han nekter å erkjenne skyld, og krever rettssak.

- Jeg er ingen kriminell, og har aldri vært det, sier han.

Justisdepartementet nekter å opplyse hvor mange som nå er internert, hvem de er, eller hvilken juridisk status de nå har.

Knusende kritikk av FBIs terroretterforskning og avsløringer av juridisk triksing for å redde ansikt rammer nå USAs justismyndigheter. Men president George W. Bush motarbeider alle forslag om en bred gransking.

Offentliggjør brev

Den raskest voksende skandalen rammer FBI og toppsjef Robert Mueller III. Mueller har helt siden terrorangrepene hevdet at FBI ikke hadde noen forvarsler om at terrorister planla å slå til.

Nå offentliggjør magasinet Time størstedelen av brevet fra FBI-agent Coleen Rowley, juridisk rådgiver ved FBI-kontoret i Minnesota. Brevet er en knusende kritikk av FBIs etterforskning før 11. september, og en hard anklage mot FBI-sjefen for bevisst å ha holdt fakta skjult for offentligheten for å pynte på FBIs renommé.

Vil ikke granske

Også under sin ukelange reise i Europa og Russland fastholder president George W. Bush at han er imot å oppnevne en bredt sammensatt, uavhengig granskingskommisjon.

Presidentens holdning er i strid med amerikansk tradisjon som er at presidenten selv oppnevner en kommisjon til å granske store hendelser og saker.