USA trodde de var i hemmelige forhandlinger med Taliban-topp

Men det var de slett ikke.

DEN EKTE TALIBAN-LEDEREN: Koalisjonen trodde de var i samtale med en mann de trodde var Taliban-lederen Mullah Akhtar Muhammed Mansour. Men i realiteten var det slett ikke Mansour de hadde hemmelige forhandlinger med. Dette er et bilde av Mansour. Foto: IntelCenter
DEN EKTE TALIBAN-LEDEREN: Koalisjonen trodde de var i samtale med en mann de trodde var Taliban-lederen Mullah Akhtar Muhammed Mansour. Men i realiteten var det slett ikke Mansour de hadde hemmelige forhandlinger med. Dette er et bilde av Mansour. Foto: IntelCenterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I flere måneder har det blitt holdt hemmelige forhandlingsmøter med opprørsgrupper i Afghanistan for å bli enige om en våpenhvile før afghanske sikkerhetsstyrker overtar ansvaret for sikkerheten i landet.

Disse møtene skal ha vist stort håp den siste tida, blant annet fordi de tilsynelatende hadde Mullah Akhtar Muhammed Mansour, regnet av mange som Talibans nestkommanderende, ved forhandlingsbordet.

Men nå viser det seg at det den de trodde var den høytstående Taliban-lederen, slett ikke var Mansour, skriver The New York Times.

Ga ham penger Amerikanske og afghanske tjenestefolk sier nå den afghanske mannen var en svindler, og at de hemmelige diskusjonene med NATO-assistanse har oppnådd lite.

- Det er ikke ham. Og vi ga ham mye penger, sier en diplomat involvert i samtalene til The New York Times.

Amerikanske myndigheter bekrefter overfor avisa at de har gitt opp håpet om at den afghanske mannen var Mansour, en tidligere Taliban-minister, eller i det hele tatt et medlem av ledelsen i Taliban.

Hemmelige forhandlingsmøter med opprørsgrupper i Afghanistan er i tråd med planene om å få en slutt på sammenstøtene før afghanske sikkerhetsstyrker etter planen skal overta ansvaret for sikkerheten i landet i 2014. Sist måned uttalte høytstående tjenestefolk seg svært positivt om forhandlingsmøtene.

Møtte Karzai «Taliban-lederen» skal ha vært i tre møter med koalisjonen, og ble til og med flydd inn til Kabul og presidentpalasset for å møte  Afghanistans president Hamid Karzai.

LURT: Afghanistans president Hamid Karzai var selv i møter med mannen som trolig er en svindler. Her er han sammen med NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen foran FNs generalsekretær Ban Ki-moon under NATO-toppmøtet i Lisboa. Foto: Reuters/Paul Hanna/Scanpix
LURT: Afghanistans president Hamid Karzai var selv i møter med mannen som trolig er en svindler. Her er han sammen med NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen foran FNs generalsekretær Ban Ki-moon under NATO-toppmøtet i Lisboa. Foto: Reuters/Paul Hanna/Scanpix Vis mer

Episoden viser ifølge The New York Times «den bisarre atmosfæren» afghanske og amerikanske ledere jobber i når de nå forsøker å få en slutt på den snart tiårige krigen.

Etter det tredje møtet mellom partene, holdt i Kandahar i Sør-Afghanistan, ble det sådd alvorlig tvil rundt mannens identitet etter at en afghansk mann som tidligere hadde kjent Mansour fortalte afghanske sikkerhetsstyrker at mannen som hevdet å være Taliban-lederen ikke gjenkjente ham.

Nå spekuleres det i om hvem mannen egentlig var: en svindler som ønsket å berike seg selv? Eller en Taliban-agent? Eller en agent fra den pakistanske etterretningen?

Den påståtte Taliban-lederen skal ha kommet med svært moderate krav om at Taliban-medlemmer måtte bli tilbudt jobber og sikkerhet i Afghanistan, i tillegg til at fanger måtte frigis. Offisielt har Taliban-ledelsen gjort klart at de ikke vil forhandle med koalisjonen. Sist de kom med krav, krevde de utenlandsk tilbaketrekning av styrker, i tillegg til makt i regjeringsapparatet.