Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA tror al-Qaida står bak terrorangrepet

I løpet av natta er det sprengt fire bomber i Saudi-Arabias hovedstad. Flere er drept og minst 60 er skadd. En norsk kvinne bor i et av boligområdene som ble angrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister Colin Powell opplyser at 10 amerikanere er drept, i tillegg til et stort antall andre. Disse opplysningene er ikke offisielt bekreftet.

Myndighetene har så langt er bekreftet at tre mennesker ble drept i nattas samordnede terrorangrep. De tre er en vestlig statsborger, en saudiaraber og en libaneser.

Ved den norske ambassaden i Riyadh får Dagbladet.no opplyst at en nordmann er skadd i terroraksjonen. Den skadde er en forretningsmann som var på et korttidsopphold i Saudi Arabia.

- Han har fått mindre skader, og tilstanden hans er ikke alvorlig, sier ambassadør Peter Ræder til Dagbladet.no.

Mannen har vondt i ørene og noen kuttskader etter å ha blitt slengt av gprde av den kraftige eksplosjonen.

- Det var en ordentlig trøkk, og etter det vi har fått opplyst landet han i et basseng, så han har jo hatt litt flaks, sier Ræder.

Den norske ambassaden var ikke klar over at mannen var i Saudi Arabia, og han ringte selv til ambassaden for å fortelle at han var skadd.

Det bor i overkant av 180 nordmenn i Saudi Arabia akkurat nå, og halvparten av dem befinner seg i hovedstaden. Ræder mener den norske ambassaden har god oversikt over nordmennene i landet.

- Vi har ikke nådd alle ennå, men hadde det vært noe hadde vi hørt det nå, sier han til Dagbladet.no.

Terroristene slo til mot forskjellige boligkomplekser i Riyadh, blant annet Al Hamra, som først og fremst huser vestlige og amerikanske statsborgere.

En annen bombe skal ha vært rettet mot det amerikanske konsulentselskapet Venyl, som arbeider for kronprins Abdullahs nasjonale garde.

Totalt skal det ha være fire eksplosjoner i hovedstaden, og tre av dem var trolig selvmordsbomber.

Førsteambassadesekretær Vidar Udjus sier til Dagbladet.no at det bor en norsk kvinne i det ene boligområdet som ble angrepet, men at hun ikke ble fysisk skadd.

- Vi snakket med henne i natt, og hun var rolig og avslappet. Hun har familien sin, som er av en annen nasjonalitet, rundt seg. Men det er klart man blir preget av slikt, sier Udjus til Dagbladet.no.

Ifølge ambassadens lister bor det ingen nordmenn i det andre områdene som ble angrepet.

Enorme eksplosjoner

Terroristene ankom målene i biler fullastet med sprengstoff. De skjøt fra bilene mot sikkerhetsvakter rett før de enorme eksplosjonene, som kunne høres helt til utkanten av byen.

Det er uklart om de sprengte seg selv i lufta eller klarte å stikke av. Flere hundre politifolk og medlemmer av nasjonalgarden var raskt framme ved åstedene og sperret av områdene. De hjalp vettskremte beboere bort fra ruinene, mens helikoptre jaktet på de skyldige.

Powell på vei

De skadde er brakt til ti forskjellige sykehus. Bare ved Nasjonalgardens sykehus var det tidligere i natt lagt inn 50 skadde, og da strømmet det fortsatt på med mennesker.

Røyksøylene steg opp fra et boligkompleks for utlendinger bare timer før USAs utenriksminister Colin Powell skulle lande i hovedstaden Riyadh.

Det var tidligere i natt uklart om Powell ville gjennomføre besøket, men flere amerikanske kilder bekrefter at utenriksministeren ikke vil endre planene sine.

For bare noen dager siden advarte amerikanske myndigheter mot «terrorgrupper som kan være i siste fase av sine forberedelser til å angripe amerikanske interesser i Saudi-Arabia».

al-Qaida

En anonym regjeringskilde i Washington sier til CNN at det er flere ting som tyder på at al-Qaida står bak bombene:

 • Bombene gikk av omtrent samtidig, noe som er et av terrorgruppas kjennetegn.
 • Amerikansk etterretning mener å vite at al-Qaida har planlagt et nytt angrep, og myndighetene har derfor frarådet folk å reise til Saudi-Arabia.
 • Den ene bomba eksploderte like ved et sted saudiarabiske myndigheter beslagla våpen og eksplosiver for noen dager siden. De mener de slo til mot en al-Qaida-gruppe.

  Terrornettverk


  Saudi-Arabias regjering har de siste ukene trappet opp kampen mot voldelige fundamentalister. 19 menn, 17 av dem saudiarabere, en iraker og en fra Yemen, er etterlyst.

  Terrornettverket al-Qaidas leder, Osama bin Laden, stammer fra grensetraktene mellom Saudi-Arabia og Yemen. Det er antatt at han fortsatt har flere tilhengere i den rike oljestaten. Hele 15 av de 19 flykaprerne som gjennomførte terrorangrepet på USA 11. september i 2001 var saudiske statsborgere.

  Et av al-Qaidas hovedmål har lenge vært å tvinge amerikanske soldater vekk fra saudiarabisk jord. Siden 1991 har det amerikanske nærværet i kongedømmet vært meget omfattende, melder NTB.

  Kilder: CNN, AP, Reuters, BBC

Røyken steg opp fra boligområdene etter terroraksjonene.
Ambulansene strømmet til åstedene. De skadde er brakt til ti forskjellige sykehus.
Bombene gjorde store skader, og minst 60 mennesker er skadet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media