USA: Tror en av de tre al-Qaida-toppene er tatt

Pentagon-kilde mener Somalia-angrepene er en positiv bieffekt av Irak-krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikansk etterretning tror ett av de tre al-Qaida-medlemmene mistenkt for bombeangrepene mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania i -98, er drept i amerikanske luftangrep i Sør-Somalia, melder nyhetsbyrået Reuters.

Opplysningen kommer fra en anonym kilde i den amerikanske etterretningen. Det er ikke klart hvilket al-Qaida-medlem som skal være tatt.

- Vi vet ikke hvem det er for øyeblikket. Jeg tror ikke vi fikk alle tre, men en av lederne. Folk undersøker dette nå, sier den anonyme kilden til Reuters.

- Har vært der i flere uker

Det er ikke kommet offisielle dødstall etter gårsdagens og dagens noe overraskende amerikanske angrep i Ras Kamboni og Afmadow, omkring 220 kilometer fra hovedstaden Mogadishu, i det sørlige Somalia.

Øyenvitner forteller at 31 sivile, inkludert et nygift ektepar, døde i et angrep fra to helikoptre nær de skogkledde åsene i Afmadow, ikke langt fra den kenyanske grensen. Meldingen er ikke bekreftet fra annet hold.

Mandag benyttet amerikanerne et AC-130 Spectre, da de slo til mot islamister i Hayi, cirka 50 kilometer fra Afmadow, og på en øde øy 250 kilometer unna, som skal ha vært en al-Qaida-treningsleir på Somalias sørspiss mot Kenya.

USA sier angrepene var basert på opplysninger om at de hadde «sentrale al-Qaida-ledere i et område, hvor de kunne identifisere dem og gå til angrep på dem», sier talsmann for Pentagon Bryan Whitman, ifølge nyhetsbyrået AP.

FLERE DREPTE I AMERIKANSKE ANGREP: Dette arkivfotoet viser et AC-130H Spectre under en øvelse i juni 29.juni 1997. Et fly av denne typen angrep det som skal ha vært tilholdssted for islamister i det sørlige Somalia i går. Foto: EPA/Scanpix
FLERE DREPTE I AMERIKANSKE ANGREP: Dette arkivfotoet viser et AC-130H Spectre under en øvelse i juni 29.juni 1997. Et fly av denne typen angrep det som skal ha vært tilholdssted for islamister i det sørlige Somalia i går. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Pentagons talsmann ville ikke si hvor lenge det var aktuelt for amerikanske styrker å fortsette angrepene.

En annen kilde i Pentagon forteller imidlertid til Time Magazine at amerikanerne allerede har holdt på i flere dager og uker i Somalia.

- Vi har vært aktive der mye lenger enn de siste 48 timene...Somalia er en av de problemfylte «ukontrollerte områdene» - kanskje det verste i verden - og USA har autoritet til å slå til der det trengs, og vi gjorde det, sier Pentagon-kilden til Time Magazine.

- En utilsiktet positiv effekt av krigen

De amerikanske angrepene er den første direkte militære intervensjonen fra Washingtons side i Somalia siden president Bill Clinton måtte kalle sine styrker hjem fra det fredsbevarende oppdraget i 1994.

Den gang måtte amerikanerne gi tapt for de lokale krigsherrene, og Somalia-operasjonen påførte det amerikanske militære store traumer etter at en avdeling i 1993 falt i et bakhold da den skulle arrestere en av de somaliske krigsherrene. 18 amerikanske soldater ble drept og likene ble trukket gjennom Mogadishus gater og mishandlet på det groveste.

Nå har amerikanerne fått fornyet tro på at de kan få has på somaliske krigsherrer med tilknytning til terrornettverket al-Qaida. Årsaken er, ifølge den anonyme kilden i Pentagon, krigen i Irak og dens effekt på kampen mot terror.

- Vi har et mye bedre grep om al-Qaida og deres operasjoner enn vi noen gang ville hatt om vi ikke hadde gått til krig mot Irak, sier Pentagon-kilden til Time Magazine.

Og han fortsetter:

- Det er ikke en grunn til å gå til krig, eller for å prøve å rettferdiggjøre, men det er faktum nå. Det er en utilsiktet positiv effekt av krigen.

Leter etter bombemistenkte

Både etiopisk og kenyansk etterretning har i likhet med amerikanerne ment at Somalias islamister har holdt en håndfull al-Qaida-medlemmer skjult, inkludert de mistenkte etter ambassadebombene i 1998.

Blant de etterlyste er Abu Talha al-Sudani, en sudansk ekspert på eksplosiver, som antas å være en av lederne i Øst-Afrika, og som nå trolig har gått i dekning i likhet med de somaliske UIC-islamistene.

I tillegg til al-Sudani, har Washington etterlyst Fazul Abdullah Mohammed, som det er utlovet en dusør på 5 millioner dollar på, og kenyaneren Saleh Ali Saleh Nabhan i Somalia, skriver nyhetsbyrået Reuters.

MED RETT TIL Å BOMBE: Her sitter Somalias statsminister Ali Mohamed Gedi (midten) og Somalias president Abdullah Yusuf (høyre) under en pressekonferanse i hovedstaden Mogadishu i dag. President Yusuf sa at USA «har rett til å bombe terrorister, som angrep deres ambassader i Kenya og Tanzania».
FLYKTNINGSTRØM: Det krigsherjede Somalia har vært uten formell regjeringsmakt i 15 år. Nå fryktes en ny bølge av flyktninger å strømme over grensen til nabolandet Kenya. Dette bildet tatt i dag viser en somalisk far med barnet på armen foran flyktningleiren Ifo, nær Dadaab, omtrent 80 kilometer fra Liboi på grensen mellom Kenya og Somalia. Hjelpeorganisasjoner som driver tre store flyktningleirer for 160 000 mennesker i Dadaab, sier de trenger mer støtte for å kunne ta imot strømmen flyktninger.
TRENGER MAT OG BISTAND: Leder for World Food Program, Sheila Sisulu, i samtale med to somaliske flyktninger i Ifo-leiren i Dadaab.
ETTERSØKT: En FBI-plakat viser den etterlyste Fazul Abdullah Mohammed, som mistenkes for å stå bak bombeangrepene mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania i -98. Om han er tatt i de amerikanske angrepene er ikke bekreftet.