IS:  USA har siden i september bombet IS-mål i Irak og Syria, og har ved tre anledninger også angrepet mål som hevdes å være knyttet til Nusrafronten og Khorasan, senest fredag. Foto: Reuters / AP / NTB Scanpix.
IS: USA har siden i september bombet IS-mål i Irak og Syria, og har ved tre anledninger også angrepet mål som hevdes å være knyttet til Nusrafronten og Khorasan, senest fredag. Foto: Reuters / AP / NTB Scanpix.Vis mer

USA tror ikke IS samarbeider med al-Qaida

- De fokuserer nå på å angripe Vesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ikke sett noe som tyder på det, sier USAs øverste etterretningssjef James Clapper til CBS.

Den amerikanske nettavisen The Daily Beast skrev tidligere i uka at Khorasan, en gruppe med utspring i Nusrafronten i Syria, er i forhandlinger om et samarbeid med Den islamske staten (IS).

Dyp splittelse Nusrafronten er terrornettverket al-Qaidas forlengede arm i Syria og har det siste året ligget i strid med IS. Ingenting tyder på at forholdet mellom de to gruppene har bedret seg, sier Clapper.

Den oppfatningen deles av andre godt informerte kilder i Washington.

- Jeg finner det vanskelig å tro at Nusrafronten og Den islamske staten kan komme til enighet. Splittelsen mellom dem stikker svært dypt, sier en kilde til The Daily Beast.

Bombet IS har siden i sommer erobret store områder i Nord-Irak og Syria og har ifølge FN og menneskerettighetsorganisasjoner begått massive overgrep mot sivilbefolkningen.

Opprørsgruppen var tidligere en del av al-Qaida, men terrornettverkets ledelse har tatt avstand fra dem med henvisning til gruppens overdrevne voldsbruk.

USA har siden i september bombet IS-mål i Irak og Syria, og har ved tre anledninger også angrepet mål som hevdes å være knyttet til Nusrafronten og Khorasan, senest fredag.

Frykter terror Clapper har slått fast at Khorasan i USAs øyne utgjør en vel så stor fare som IS og amerikanske etterretningskilder tror gruppen planlegger terroraksjoner mot vestlige mål.

Ifølge CIAs tidligere nestleder Mike Morell har flere sentrale al-Qaida-medlemmer funnet veien til gruppen, blant dem trolig en av terrornettverkets fremste bombeeksperter Ibrahim al-Asiri.

- De fokuserer nå på å angripe Vesten, slo Morell fast i september.

(NTB)