Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA tror IS vil bruke kjemiske våpen for å beholde kontrollen i Mosul

IS har brukt sennepsgass mot irakiske styrker tidligere denne måneden, hevder USA.

MOSUL: USA tror IS vil bruke kjemiske våpen for å beholde kontrollen i Mosul, sier en amerikansk tjenestemann. Foto: Hamit Huseyin / Anadolu Agency / Scanpix
MOSUL: USA tror IS vil bruke kjemiske våpen for å beholde kontrollen i Mosul, sier en amerikansk tjenestemann. Foto: Hamit Huseyin / Anadolu Agency / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske styrker har begynt å samle inn granatfragmenter for å teste for bruk av kjemiske stoffer. Ifølge en tjenestemann har IS brukt sennepsgass mot lokale irakiske styrker, ikke amerikanske soldater eller andre i koalisjonen, melder Reuters.

Det skal ha blitt funnet spor etter sennepsgass på fragmenter fra våpen som ble brukt av IS i et angrep 5. oktober.

– Ikke overrasket

- Gitt IS' forkastelige oppførsel og åpenbare mangel på respekt for internasjonale standarder og normer, er dette ikke overraskende, sier tjenestemannen.

Sennepsgass kan forårsake blemmer på hud og lunger. I mindre mengder er den ikke dødelig.

USA tror IS vil bruke kjemiske våpen for å beholde kontrollen i Mosul, sier en annen tjenestemann, men legger til at ekstremistgruppens mulighet til å utvikle den salgs våpen er svært begrenset.

Det antas dessuten at gruppen vil vente med slike angrep. Konvensjonelle våpen antas fortsatt å være den største trusselen mot irakiske og kurdiske styrker.

Sennepsgass i Syria

Ifølge en FN-rapport brukte IS sennepsgass under et angrep mot landsbyen Marea i Aleppo-provinsen i Syria i august i fjor.

Rapporten, som kom i august i år, konkluderer med at både IS og det syriske regimet har brukt kjemiske stridsmidler under krigen. Regimet anklages blant annet for å ha brukt klorgass i angrep mot Idlib-provinsen nordvest i Syria. Det har også vært meldt at klorgass har lekket fra tønnebomber som regimet har sluppet over opprørskontrollerte områder.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!