Spenningen stiger mellom USA og Russland

USA tror russiske fly bombet nødhjelpen i Syria

Minst 20 personer ble drept. 

Damaged aid trucks are pictured after an airstrike on the rebel held Urm al-Kubra town, western Aleppo city, Syria September 20, 2016. REUTERS/Ammar Abdullah
Damaged aid trucks are pictured after an airstrike on the rebel held Urm al-Kubra town, western Aleppo city, Syria September 20, 2016. REUTERS/Ammar Abdullah Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det hvite hus er nå overbevist om at det var russiske fly som bombet nødhjelpskonvoien i Syria på mandag. Det melder nyhetsbyrået AP på Twitter i natt.

Det ble tidlig hevdet at USA ville holde Russland ansvarlig for bombene uansett om det var russiske eller syriske fly som utførte ugjerningen. Nå virker altså Obama sikker på at det var russiske fly som slapp bombene som rammet nødhjelpen på vei mot Aleppo.

Det britiske avisa The Guardian er blant dem som støtter opp om meldinga til nyhetsbyrået AP i kveld.

Basert på en anonym kilde i det amerikanske regjeringsapparatet mener Guardian også å vite at USA nå tror russiske fly utførte bombingen.

Russland med dronevideo
Minst 20 personer ble drept da 18 av 31 lastebiler i kolonnen ble truffet nær byen Urm al-Kubra, vest for Aleppo, i går. Lastebilene var lastet med hvetemel og helseutstyr fra FN.

Nødhjelpen var på vei til rundt 78 000 sivile i område, mennesker som har lidd enorme tap under borgerkrigen som jevnlig omtales som «vår tids største humanitære katastrofe».

Det russiske forsvarsdepartementet publiserte i kveld en dronevideo som ifølge russerne beviser deres uskyld i bombingen. Ifølge Russland viser filmen at en væpnet pickup gjemte seg bak nødhjelpskonvoien.

- Videoen viser klart hvordan terrorister tar i bruk en pickup med påmontert grovkalibrert granatkaster og bruker konvoien som dekke, sier generalmajor Igor Konashenkov i en pressemelding, gjengitt hos Sky News.

Brende reagerte med avsky

- Syriske og russiske myndigheter visste hvor nødhjelpskolonnen var og likevel ble hjelpearbeidere drept da de forsøkte å gi nødhjelp til det syriske folk, sa John Kirby, talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet tidligere i dag.

Samme kveld som bombingen fant sted skal russiske eller syriske kampfly ha stått bak luftangrep mot Aleppo.

Mange reagerte sterkt på angrepet, deriblant utenriksminister Børge Brende.

- Jeg reagerer med avsky og forferdelse over at en stor nødhjelpskolonne i dag er blitt bombet og livsviktig nødhjelp til den syriske befolkningen ikke kommer fram, sier Brende (H) i en pressemelding.

- Kan ha vært krigsforbrytelse

Bombeangrepene kom etter at våpenhvilen ble opphevet av den syriske hæren mandag ettermiddag norsk tid. Ifølge SOHR ble minst fem bydeler i de opprørskontrollerte delene av Aleppo rammet av angrep fra russiske eller syriske fly mandag, og minst 32 sivile ble drept.

Partene i den syriske våpenhvileavtalen skylder på hverandre for at liv på nytt er gått tapt, etter en 48-timer lang våpenhvile pustet ny optimisme inn i den tilsynelatende fastgrodde konflikten:

  • Syria mener USA angivelig ikke har hatt kontroll over allierte opposisjonsgrupper som ifølge syriske myndigheter gjentatte ganger har brutt våpenhvilen.
  • USA mener Russland ikke har fulgt opp sine forpliktelser i våpenhvileavtalen.
  • Russland har tidligere beskyldt USA for å ikke klare å holde opprørsgruppene de støtter, i tøylene.

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, sier de er enormt opprørt over angrepet, og FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien ber om etterforskning, ifølge NTB. Han mener angrepet kan ha vært rettet mot nødhjelp helt bevisst.

- Dersom dette grusomme angrepet viser seg å tilsiktet ha rammet hjelpearbeidere, kan det være en krigsforbrytelse, sier O'Brien.

(Dagbladet oppdaterer saken).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer