USA truer for å slippe domstol

USA gjør alt for å hindre at amerikanske soldater kan utleveres til Den internasjonale Straffedomstolen i Haag. Nå truer USA med å trekke militær støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske regjeringen vil ta i bruk en forskrift i den nye antiterrorloven for å hindre at et land utleverer amerikanske soldater til Den internasjonale Straffedomstolen (ICC), skriver The New York Times lørdag. Loven ble undertegnet av president George W. Bush forrige uke.

Land som blir medlemmer av ICC uten å love at de vil beskytte amerikanske statsborgere mot domstolen, risikerer å miste all militær støtte. NATO-land, samt andre nære alliansepartnere av USA, som Israel, Egypt, Australia, Japan og Sør-Korea, er unntatt fra kravet. Det vil imidlertid bli stilt krav til alle andre land som ikke er oppført på USAs terrorliste, ifølge en talskvinne for Pentagon, Barbara Burfeind.

Den militære støtten kan dreie seg om utdanning, trening og økonomisk hjelp til å kjøpe våpen og utstyr.

Innkalte diplomater

Denne uken innkalte utenriksdepartementet i Washington flere utenlandske diplomater for å advare mot et betingelsesløst ICC-medlemskap.

Flere av dem sier til The New York Times at de er sinte og overrasket over trusselen, som også er rettet mot land som har samarbeidet med USA i 1. og 2. verdenskrig, samt i Vietnamkrigen, Golfkrigen og i den pågående kampen mot terror. Ingen ønsket å bli sitert med navn.

En annen forskrift i loven gir USAs president mulighet til å sette fri alle amerikanske statsborgere som er pågrepet av domstolen, også ved hjelp av militær makt. Om lag 9.000 amerikanske soldater tjenestegjør i fredsbevarende styrker i til sammen ni land.

- Dette er bare et effektivt redskap, og vi har sagt gang på gang at vi må gjøre alt for å beskytte ansatte i forsvaret fra denne røver-domstolen, sier Johnathan Grella, som er talsmann for mannen som har utarbeidet de spesielle forskriftene, kongressmedlem Tom DeLay fra Texas.

Norge vil ikke

USA ba nylig Norge om å inngå en lignende avtale, men utenriksminister Jan Petersen (H) avviste denne uken at Norge kan gå med på et slikt krav.

Statssekretær Kim Traavik sa torsdag til NTB at Norge helhjertet støtter opp om domstolens arbeid, og ikke vil gjøre noe for å undergrave den.

ICC er verdens første permanente domstol for saker som omhandler folkemord og andre forbrytelser mot menneskeheten. USA er imot domstolen, som ble opprettet 1. juli i år, fordi de frykter den vil bli brukt politisk.

Foreløpig er domstolen ratifisert av 74 land og virksomheten skal være i full gang fra februar 2003.

USA greide i forrige måned å få Sikkerhetsrådet til å vedta at amerikanere skulle gis immunitet mot domstolen i ett år framover. Nå har amerikanske myndigheter funnet et virkemiddel som de håper vil gjøre immuniteten permanent.

- Nesten galskap

Menneskerettsgrupper fordømmer USAs siste taktikk. Direktør i Human Rights Watch, Kenneth Roth, mener det er svært liten risiko for at amerikanske FN-soldater kommer til å bli stilt for retten, og at USAs frykt for at dette nærmer seg galskap.

Gruppen har sendt et brev til alle land som har underskrevet eller ratifisert ICC, hvor de oppfordrer land til ikke å føle seg tvunget til å undertegne en bilateral avtale med USA.

(NTB)