- USA truer fredsarbeidet

USA fortsetter å bombe i Afghanistan, på tross av interimsregjeringens bønn om bombestans. Bombingen ødelegger for fredsarbeidet og er farlig for soldatene som deltar i de fredsbevarende operasjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

40 mennesker ble drept, 60 såret og 25 hjem ødelagt da USA bombet landsbyen Naka i Paktika-provinsen natt til fredag, melder Afghan News Network Services. Dette skjedde en snau uke etter at 60 mennesker ble drept da de var på vei til innvielsesseremonien for den nye interimsregjeringen.

Interimsregjeringens leder, Hamid Karzai, har flere ganger bedt USA om å avslutte bombingen, men blir ikke hørt.

Krav om at USA skal søke om nye bombeangrep, ignoreres fra amerikansk side. Eksperter mener dette kan skade fredsarbeidet.

Farlig

Afghanistan-ekspert ved Institutt for fredsforskning, Kristian Berg Harpviken, mener USAs fortsatte bombing er ødeleggende.

- Det er forferdelig farlig. Interimsregjeringen er svært skjør, og tåler ikke slik undergravelse og ydmykelse som USA nå utsetter dem for ved å ignorere oppfordringene fra afghanske myndigheter. De framstår som marionetter for USA, noe som svekker deres posisjon. Det kan lett rakne , sier han.

Fra amerikansk side hevdes det at de sist bombede områdene er gjemmesteder for Taliban-ledere. Dette avvises fra beboerne i området.

- Karzai oppfordret USA til å slutte å forfølge Taliban-ledere. Det vil de gjøre selv. Dagen etter var USAs utenriksminister Powell ute og sa at Taliban-ledelsen er et mål for USAs aksjon. Slik trykker de den nye lederen rett ned, sier Harpviken.

Truer nordmenn

Etter planen skal de fredsbevarende operasjonene iverksettes om få dager. Rett over nyttår vil den norske eksplosivryddeenheten på 20 personer, samt nærmere 10 deltakere til et transportkontrollag, dra til Afghanistan.

Harpviken frykter for soldatenes sikkerhet.

- Den fortsatte bombingen grumser til skillet mellom krig og fredsbevarende operasjoner. Dette kan skape enorm frustrasjon blant afghanere som ikke ser forskjellen, og gå ut over soldatene som deltar i de fredsskapende operasjonene, tror ha n.

USAs bombing setter hele fredsoperasjonen i fare.

- De internasjonale styrkene mister nødvendig godvilje. Dette er en trussel mot soldatene som skal nedover, blant annet de norske minerydderne, mener Harpviken.

TRUET: USAs fortsatte bombing setter de fredsbevarende operasjonene i fare. Soldater i fredsbavarende operasjoner kan bli mål for afghanernes frustrasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer