USA truer Iran med «historiens strengeste sanksjoner»

USA kommer til å innføre «historiens strengeste sanksjoner» dersom Iran ikke endrer kurs, ifølge utenriksminister Mike Pompeo.

AVTALEKLAR: Mike Pompeo ønsker en ny atomavtale med Iran, men setter strenge krav til landet. Foto: AP / NTB Scanpix
AVTALEKLAR: Mike Pompeo ønsker en ny atomavtale med Iran, men setter strenge krav til landet. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

USA kommer til å innføre «historiens strengeste sanksjoner» mot Iran med mindre landet innfrir tolv knallharde krav, ifølge utenriksminister Mike Pompeo.

- Lederne i Teheran skal ikke være i tvil om at vi mener alvor, sa Pompeo i en tale hos konservative Heritage Foundation mandag.

Men mange av kravene er så strenge at Iran høyst sannsynlig ikke engang vil vurdere å innfri dem, påpeker nyhetsbyrået AP. USA krever blant annet at iranerne må stanse anriking av uran og gi uforbeholden tilgang til alle anlegg i hele landet.

I tillegg må Iran trekke alle styrker ut av Syria, samt stanse støtte til den libanesiske Hizbollah-bevegelsen og opprørere i Jemen.

President Donald Trump trakk USA fra den internasjonale avtalen fra 2015, til kraftige protester fra verdenssamfunnet.

Advarer USAs vennerPompeo sier han forstår at Trumps beslutning vil føre til økonomiske problemer for flere av USAs venner. Han advarer samtidig om at USA vil gjøre alvor av truslene om å straffe europeiske selskaper som fortsetter å handle med Iran – slik atomavtalen tillater, men som vil være i strid med nye amerikanske sanksjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer