TOK IRAKS NEST STØRSTE BY:  Terrorgruppa Den islamske stat (IS) har holdt på Iraks nest største by Mosul siden starten av juni 2014. Her kjører tilhengere av gruppa med flagg nord for byen like etter den ble tatt. Amerikanerne har nå annonsert at byen skal tas tilbake. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
TOK IRAKS NEST STØRSTE BY: Terrorgruppa Den islamske stat (IS) har holdt på Iraks nest største by Mosul siden starten av juni 2014. Her kjører tilhengere av gruppa med flagg nord for byen like etter den ble tatt. Amerikanerne har nå annonsert at byen skal tas tilbake. Foto: AP Photo / NTB ScanpixVis mer

USA truer med å sende 25 000 soldater til Mosul. IS-kriger innrømmer: - Vi er bekymret

Skal ta terrorgruppas viktigste by i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanerne har advart om at de skal samle så mye som 25 000 irakiske og kurdiske soldater for å ta tilbake Iraks nest største by Mosul.

Terrorgruppa har holdt byen siden juni i fjor, og å tape den vil være et stort tilbakeslag.

- Vi er bekymret, sier en 22 år gammel russisk IS-kriger til Dagbladet.

25 000 mot 2000 Den 22 år gamle IS-krigeren har lagt ut flere bilder av seg selv i kamputstyr og bekrefter overfor Dagbladet at han befinner seg i Mosul.

I juni flyktet 20 000 irakiske soldater da IS kom stormende mot byen. Hæren la igjen sine våpen og forlot Iraks nest største by, framfor å møte de maks 2000 krigerne fra terrorgruppa IS.

Like etter islamistene tok over byen, dukket det opp bilder av dem i amerikanske Humveer på Twitter.

For tre uker siden lanserte USA en plan for å ta byen tilbake.

RUSSISK IS-KRIGER:  Denne russiske IS-krigeren sier han er 22 år og nå oppholder seg i Mosul. Amerikanerne har truet med å sende 25 000 soldater til den irakiske byen, og krigeren innrømmer at han er bekymret. Foto: Privat
RUSSISK IS-KRIGER: Denne russiske IS-krigeren sier han er 22 år og nå oppholder seg i Mosul. Amerikanerne har truet med å sende 25 000 soldater til den irakiske byen, og krigeren innrømmer at han er bekymret. Foto: Privat Vis mer

- Hvordan kan dere vinne med 2000 soldater mot 25 000? spør Dagbladet den russiske IS-krigeren.

- Jeg vet ikke, innrømmer han, men sier at de allerede er klare til kamp.

USA hevdet angrepet mot Mosul vil kunne komme allerede i april eller mail.

Møtt med skepsis Planen har blitt møtt med skepsis blant enkelte i Pentagon, som mener kurdiske og irakiske styrker ikke vil være klare i tide.

- Jeg tviler virkelig på at det kommer til å skje så fort. Og hvis det gjør det, så kommer det til å ta måneder, sier en Pentagon-kilde, som tidligere har kjempet i Irak, til The Daily Beast.

Mosul er Iraks nest største by og en utrolig viktig by for terrorgruppa. Nest etter Raqqa i Syria, så er den IS' hovedsete, og det er også stedet hvor IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi holdt sin første og eneste offentlige opptreden sommeren 2014. IS har også jaget alle kristne ut av byen, hvis de ble ville de «få smake sverdet».

- De vil kjempe til den siste dråpen blod for å forsvare Mosul. For dem kan denne kampen definere deres eksistens. Å miste Mosul betyr et endelig nederlag for Den islamske stat i Irak, sa en tidligere general til Reuters i januar.

Kampen om Tikrit Nå skal norske soldater snart ned for å trene opp soldatene som vil knuse IS.  Rundt 50 norske soldater sendes snart til Erbil i de kurdiske områdene i Irak, i tillegg til soldatene som sendes til hovedstaden Bagdad.

Mange kurdere spør imidlertid hvorfor peshmerga-styrkene skal ta støyten for en by de ikke vil ha som en del av sin kurdiske stat og som iraksk militære la ned våpnene og flyktet fra.

Men kampen står enda ikke om Mosul. Den står om den strategisk viktige byen Tikrit, som ligger mellom Mosul og hovedstaden Bagdad.

Irakiske styrker har sammen med kurderne startet en massiv offensiv mot byen, og har så vidt klart å komme seg innenfor byens grenser.

Men så langt har de ikke klart å ta jage terrorgruppa ut av byen. IS' frammarsj i Irak og Syria er på mange måter stoppet, men de har holdt på sine kjerneområder.