USA truer med å stanse Bosnia-styrken

USA vil gjøre det umulig å dømme FN-soldater i den nye krigsforbryterdomstolen i Haag, og truer nå med å nedlegge veto i Sikkerhetsrådet mot forlengelse av mandatet for FN-styrken i Bosnia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går havnet debatten i FNs sikkerhetsråd. USA truer med å nedlegge veto mot en forlengelse av Bosnia-mandatet, dersom ikke Sikkerhetsrådet gir fredsbevarende soldater immunitet mot den nye, internasjonale krigsforbryterdomstolen. USA vil hindre at deres egne soldater kan stilles til ansvar for sine handlinger i en domstol utenlands.

- Et veto er helt klart en mulighet om ikke spørsmålet blir løst, sa USAs FN-ambassadør, John Negroponte, da han kom ut fra rådslagninger bak lukkede dører.

Frist natt til mandag

Fristen for å forlenge Bosnia-mandatet løper ut natt til mandag, samme dag som krigsforbryterdomstolen formelt blir opprettet i Haag. Den er historiens første rettslige forum for å behandle alvorlige forbrytelser som folkemord, grove brudd på menneskerettighetene og krigsforbrytelser.

Amnesty International i Norge har stilt seg kritisk til norske myndigheters håndtering av vetostriden.

- Undergravende

- Vi synes myndighetene burde avklare sin holdning til det som skjer i Sikkerhetsrådet akkurat nå, særlig ettersom Norge hele tida har vært i forkant i arbeidet med å få etablert krigsforbryterdomstolen.

Eventuell immunitet for FN-soldater vil bare virke undergravende på domstolens autoritet, mener generalsekretær Petter Eide.

Karsten Klepsvik, pressetalsmann i Utenriksdepartementet, har følgende kommentar til kritikken fra Amnesty:

- Norge er ett av femten land som skal debattere dette spørsmålet i Sikkerhetsrådet. Vi har jo sluttet oss til domstolen og det som ligger bak den. Samtidig er det viktig ikke å komme i en situasjon hvor det oppstår problemer med samarbeidet i Rådet.

UT: Soldater fra USA i SFOR-styrken i Bosnia undersøker sivile i Tuzla. Nå truer USA med å ikke forlenge styrkens mandat, dersom FN-soldater kan risikere å bli stilt for den nye krigsforbryterdomstolen i Haag.
TRUER: </B> FN-ambassadør John Negroponte truer med å legge ned veto i Sikkerhetsrådet:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer