USA truer med veto mot Midtøsten-styrke

FNs sikkerhetsråd drøfter fredag et forslag til resolusjon med krav om en internasjonal fredsstyrke i de palestinske områdene. USA truer med å legge ned veto mot resolusjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resolusjonsforslaget, som er lagt fram av de arabiske land, tar til orde for «nærvær av en tredje part» i selvstyreområdene på Vestbredden og i Gaza. Israelerne blir anmodet om straks å trekke sine styrker ut av de palestinske byene.

Dessuten blir det krevd at Israel øyeblikkelig må oppheve beleiringen av palestinernes president Yasser Arafats hovedkvarter i Ramallah og av Fødselskirken i Betlehem. Araberlandene vil også at FN skal etterforske påstandene om en massakre i flyktningleiren Jenin.

Blankt nei

Samtidig fortsetter FNs generalsekretær Kofi Annan sine anstrengelser for å få utplassert en internasjonal fredsstyrke i de palestinske områdene. Israel og USA har tidligere sagt blankt nei til alle forslag om en slik styrke.

Annan ber Sikkerhetsrådet godkjenne utplassering av det han kaller en robust styrke, som kan få slutt på blodbadet i Midtøsten. Han sier rådet bør lytte til palestinernes bønn, og ikke vente på en eventuell invitasjon fra Israel.

Diplomater sa fredag morgen norsk tid at Annan nå er mer opptatt av å få USA til å vurdere utplassering av den foreslåtte styrken, enn av å overtale Israel. Hvis amerikanerne går inn for planen, kan Israel gi et «stilltiende samtykke», ble det spådd.

Trukket ut

Den israelske hæren kunngjorde fredag at den har trukket seg ut av Jenin, der ødeleggelsene ifølge FNs Midtøsten-utsending Terje Rød-Larsen er ufattelige. Danmarks utenriksminister Per Stig Møller sluttet seg fredag til kravene om internasjonal gransking av Jenin-saken.

Kofi Annan sier at han er enig i at påstandene om en massakre i Jenin bør granskes. Men det viktigste nå er å hjelpe de overlevende, sa generalsekretæren, som oppfordret Israel til å gi hjelpearbeidere fri tilgang til leiren.

Annan stilte seg lenge mer velvillig til Israel enn hans forgjengere i sjefsstillingen i FN. Etter at israelerne innledet sin storoffensiv mot palestinerne 29. mars, har generalsekretæren likevel blitt stadig mer kritisk i sine uttalelser om Israels statsminister Ariel Sharon.

(NTB)