USA tviler på Saddam

Saddam ønsker FN velkommen til Irak. Men hos Bush er det slutt på tålmodigheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har i dag overlevert Iraks brev til generalsekretær Kofi Annan, og regjeringen i Bagdad har akseptert vedtaket fra Sikkerhetsrådet for å hindre at det kommer til krigshandlinger, sa Iraks FN-ambassadør Mohammed Aldouri.

I de første kommentarene fra Washington blir det understreket at Iraks svar var ventet. Nå har regimet i Bagdad 25 dager på seg til å legge fram omfattende oppgaver over alle lagre av masseødeleggelsesvåpen.

- Det er den neste fristen 8. desember som er den viktigste. Vi vil ikke akseptere en kunngjøring fra Bagdad om at Irak ikke har masseødeleggelsesvåpen, fordi vi vet at slike våpen eksisterer, heter det i kommentarene fra Det hvite hus.

- Det er slutt på min tålmodighet med president Saddam Hussein, og jeg kommer ikke til å finne meg i noe forsøk på å omgå FN-resolusjonen eller å føre verdenssamfunnet bak lyset, sier president George W. Bush.

Møte med Annan

Bush møtte onsdag FNs generalsekretær Kofi Annan i Det hvite hus, og Annan ba Bush være tålmodig. Før Annan forlot New York fikk han beslutningen fra Revolusjonsrådet i Bagdad.

Brevet til FNs generalsekretær var undertegnet av Iraks utenriksminister Naji Sabri. Irak ønsker FNs våpeninspektører tilbake og vil medvirke til at inspektørene kan utføre sitt arbeid i samsvar med folkeretten, heter det.

Bush sa før samtalen med Annan at Saddam Hussein må ruste ned for å redde freden. Bush understreket at USAs harde linje overfor Irak ikke har noe med islam å gjøre.

- Denne administrasjonen er ikke enig med mange av de krigerske ytringer om islam som er kommet den siste tiden. Det er flere millioner fredselskende muslimer i USA, og terror skal ikke klare å endre verdigrunnlaget for det store flertall av amerikanere, sa Bush.

De første våpeninspektørene vil være tilbake i Irak 18. november og hovedkvarteret vil bli etablert i Bagdad, etter at det lenge ble regnet som mest hensiktsmessig å bruke Kuwait som utgangspunkt.

Forbereder krig

Saddam Hussein hadde ikke noe valg og var nødt til å akseptere FNs vilkår for å unngå krig med USA. Resolusjonen fra fredag var bindende for Irak, og nå skal Saddam vise i handling at han denne gang mener alvor.

- Hele bevisbyrden ligger på Saddam Husseins skuldre, og det vil ikke lenger nytte med tomt prat. Nå må Saddam vise handling, sier pressetalsmann Scott McClellan i Det hvite hus.

USA har for tiden 57.000 soldater i Golf-området, og forberedelsene til krig går etter planen, uansett hvilke signaler som kommer fra Bagdad. Både marinejegere og andre typer spesialstyrker er på plass ved Persiabukta, opplyser informerte kilder i Pentagon.

Kuwait vil bli et viktig oppmarsjområde for et angrep med bakkestyrker, men først skal det amerikanske flyvåpenet til aksjon. Angrepsflyene vil operere fra baser i Iraks naboland og fra amerikanske hangarskip i området.

Seiler i medvind

Bush seiler i medvind og vet han har støtte i det amerikanske folk og fra de fleste allierte. En fersk meningsmåling viser at 59 prosent av amerikanerne stiller seg bak presidenten i synet på mulige straffeaksjoner mot Irak.

Det hvite hus har ikke høye tanker om Irak og Saddam Husseins samarbeidsvilje. Derfor er det viktig for president Bush å ha et samlet Sikkerhetsråd og et solid flertall i Kongressen bak seg.

I det amerikanske senatet stilte 77 senatorer seg bak president Bush i hans ønske om ryggdekning fra de folkevalgte i et mulig framtidig angrep på Irak. Men noen blankofullmakt til å innlede militæroperasjoner har ikke Bush verken fra Sikkerhetsrådet eller Capitol Hill.

(NTB)