USA under press for å hjelpe libyske opprørere

Flere amerikanske politikere mener USA må sende våpen til de libyske opprørerne som trues av Muammar Gaddafis styrker.

TRENGER STØTTE: Libyske opprørere lader en luftvernkanonen. Foto: AP Photo/Tara Todras-Whitehill / SCANPIX
TRENGER STØTTE: Libyske opprørere lader en luftvernkanonen. Foto: AP Photo/Tara Todras-Whitehill / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama sier at alle alternativer, inkludert militære operasjoner, er på bordet. Men han sier også at en beslutning om en flyforbudssone ikke ligger i kortene med det første.

Flere kongressrepresentanter og tidligere medlemmer av administrasjonen mener likevel at ett alternativ er å skaffe opprørerne våpen.

- Jeg tenker at mye våpen kommer til å finne veien til opprørerne i Libya uansett i de neste ukene, sa den demokratiske senatoren John Kerry, som er leder for utenrikskomiteen i Senatet, til CNN søndag.

Imot intervensjon Kerry understreket sterkt at han er imot en militær intervensjon.

- Det siste vi vil ha er en militær intervensjon, men jeg anser ikke en flyforbudssone for å være det. Vi ønsker ikke styrker på bakken, og det gjør heller ikke de, sier han.

Tidligere guvernør i New Mexico, Bill Richardson, mener også at tiden er kommet for å væpne opprørerne og iverksette en flyforbudssone.

Også den republikanske senatoren John McCain går inn for en flyforbudssone, som han mener ville sende et signal til Gaddafi.

Skeptisk Stabssjefen i Det hvite hus, Bill Daley, derimot sa seg søndag enig med dem som tviler på at det er klokt med en flyforbudssone.

- Mange slenger om seg med krav om flyforbudssone, og de snakker om det som om det var et videospill. Noen av dem aner ikke hva de snakker om, sa han til NBC.

Forsvarsminister Robert Gates gjorde det tidligere i uka klart at en flyforbudssone innebærer omfattende militære angrep.

- La oss kalle en spade en spade. En flyforbudssone må nødvendigvis begynne med et større militært angrep mot alle Libyas anlegg for luftforsvar, sa han under en høring i Kongressen og nevnte radaranlegg og flyplasser.

Ber om flyforbud I de opprørskontrollerte delene av Libya har mange de siste dagene begynt å be om at det innføres en flyforbudssone. Men alle er enige om at de er sterkt imot utenlandske styrker på bakken i Libya.

Kerry mener det fins andre måter å vise Gaddafi militær styrke.

Han trekker fram bruken av amerikanske militære transportfly til å frakte egyptiske flyktninger fra Tunisia til Egypt, og de to store amerikanske marinefartøyene som er kommet til Middelhavet for å være klar for alle eventualiteter.
(NTB)