USA utleverer voldtektsanklaget soldat

USA går med på å utlevere en amerikansk soldat til Japan, som vil tiltale mannen for å ha voldtatt en kvinne på Okinawa, opplyser en høytstående amerikansk kilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen vil bli offisielt kunngjort når USAs ambassadør i Japan, Howard Baker, fredag møter representanter for japanske myndigheter i Tokyo, opplyser kilden.

USA har brukt en uke på å ta stilling til begjæringen om utlevering.

Den angivelige voldtekten skal ha funnet sted forrige fredag, like før statsminister Junichiro Koizumi reiste til Washington for samtaler med president George W. Bush.

USA har hele 48.000 soldater stasjonert i Japan, 26.000 av dem på øya Okinawa, og det amerikanske nærværet har lenge vært et hett politisk tema.

Anklagene mot den 24 år gamle amerikanske sersjanten har skapt gnisninger i forholdet mellom Japan og USA. Japans utenriksminister Makiko Tanaka advarte tidligere i uken USA mot konsekvensene dersom den voldtektsanklagede soldaten ikke ble utlevert, og antydet at saken kunne ødelegge det strategiske allianseforholdet mellom de to land.

Japanerne føler seg fra før sterkt provosert av en rekke kriminelle handlinger fra amerikanske soldaters side, særlig gruppevoldtekten av en 12 år gammel jente i 1995.

(NTB)

UTLEVERT: En politibil med den amerikanske soldaten Timothy Woodland, som er mistenkt for voldtekt, ankommer Okinawa politistasjon i fredag. Foto: SCANPIX/EPA
UTLEVERT: En politibil med den amerikanske soldaten Timothy Woodland, som er mistenkt for voldtekt, ankommer Okinawa politistasjon i fredag. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer
UTLEVERT: En politibil med den amerikanske soldaten Timothy Woodland, som er mistenkt for voldtekt, ankommer Okinawa politistasjon i fredag. Foto: SCANPIX/EPA