Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA utløser terrorisme

USAs politikk trigger terrorisme og vold, sier Irans tidligere president Mohammad Khatami fra talerstolen i Chicago.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I sin første offisielle opptreden på sin to uker lange tur i USA, kom Irans tidligere president Mohammad Khatami med sterke uttalelser om landet han besøker.

Under en tale lørdag på The Islamic Societys årlige kongress i Chicago-området, snakket Khatami til ca 30 000 mennesker om det han mener er feilslått politikk fra USAs side, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

- Mens USA hevder at de bekjemper terrorisme, gjennomfører de en politikk som intensiferer terrorisme og vold, uttalte Khatami under en 40 minutter lang tale til The Islamic Society i nord-Amerika.

Historisk kulturkonflikt

Siden islamske fundamentalister angrep den amerikanske ambassaden i Teheran i 1979, er Khatami den mest høytstående iranske offisielle personen som besøker USA. Gjennom en oversetter benyttet Khatami anledningen til å prøve å forklare noe av bakgrunnen for konfliktene mellom øst og vest.

- Det er en kronisk misforståelse mellom østen og vesten som går tilbake til korstogene, og fortsetter i dag, fortalte han.

Khatami la også vekt på at amerikanske muslimer har et ansvar for å fremheve fred og sikkerhet i landet. Samtidig talte han om USA som en «stor nasjon».

Omstridt besøk

TALTE PÅ KONGRESS: Irans tidligere president Mohammad Khatami uttalte under en tale til amerikanske muslimer at USAs politikk fremkaller terror. Foto: AP/Scanpix
TALTE PÅ KONGRESS: Irans tidligere president Mohammad Khatami uttalte under en tale til amerikanske muslimer at USAs politikk fremkaller terror. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Torsdag ble det kjent at Khatami hadde fått visum til USA uten noen restriksjoner på hvor han kunne dra. Under turneen planlegger Khatami å besøke universiterer, tale for FN og delta på to islamske kongresser.

USAs spente forhold til Iran, som sist var omtalt da Iran nektet å godta FN-resolusjonen som skal sette en stopper for landets atomprogram, har naturlig nok skapt mye debatt rundt Khatamis besøk. Senest har en jødisk organisasjon i Chicago fordømt den tidligere presidenten.

- Han har oppført seg som en fiende av USA og våre kjæreste verdier, heter det i en uttalelse fra den jødiske organisasjonen.

Khatami ble invitert til USA av en FN-avdeling som arbeider for å fremme kulturell forståelse mellom østen og vesten.