Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA utsetter hjemkalling

Uro, sviktende sikkerhet og stadig plyndring tvinger USA til å utsette hjemreisa for store deler av landets okkupasjonsstyrke i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsøkene på å få stablet en irakisk politistyrke på beina går litt tregt, for å si det mildt.

USAs tredje infanteridivisjon har fått ordre fra Pentagon om å stanse hjemsendelsen av soldater og i stedet trappe opp patruljene i Bagdad, skriver avisa The New York Times.

Dette avspeiler bekymringene for manglende sikkerhet i Bagdad innad i regjeringen til president George W. Bush, skriver avisa.

Pakket ut sekken

Onsdag skulle en infanteribataljon ha forlatt Irak, men soldatene fikk plutselig ordre om at ingen av dem kunne dra hjem med det første. Dette kom fullstendig overraskende på soldatene og førte til mer enn litt murring blant dem, skriver avisa.

I stedet for å ta sekken og dra, fikk de ordre om å pakke ut igjen og gå på patrulje i Bagdads gater.

Det var tredje infanteridivisjon som inntok Bagdad og sendte sine stridsvogner inn i byens gater. Etter at marinestyrken trakk seg ut av hovedstaden, er dette den amerikanske hovedstyrken der.

Hjemsendelsen bygde på optimistiske antakelser om at sikkerheten i Bagdad og resten av landet raskt ville bedre seg straks støvet hadde lagt seg etter krigshandlingene.

Friske øyne

Men idet USAs nye «visekonge» i Irak, Lewis Paul BremerIII, inntar landet, har amerikanerne tatt et blikk på lov og orden i Irak med friske øyne. Bremer liker ikke hva han ser.

Han er bekymret for at USA ikke har tilstrekkelig med styrker i Bagdad. Og han mener soldatene ikke gjør nok for å slå ned på bråk og uro.

USA har i øyeblikket 142000 soldater i Irak, og rundt 49000 av disse står i Bagdad. Forsøkene på å opprette eller gjenopprette en irakisk politistyrke går i beste fall saktere enn man hadde håpet.

På frifot

I USA tviholder riktignok Bush og hans nærmeste på påstandene om at man gjør stor framgang med å stabilisere Irak.

Men hver uke får man talende bilder på at rester av den styrtede president Saddam Husseins styrker og ulike forbryterbander er på frifot.

Dette mer enn antyder at Pentagons optimistiske plan for å kalle styrkene hjem må gjennomtenkes på nytt.

- Jeg mener vi har god kontroll, men vi må kanskje holde noen kjøtthuer under oppsyn, uttaler brigadegeneral Lloyd B. Austin til The New York Times.

Men når soldatene hans kan reise hjem, vil han ikke tidfeste utover at «det kan ta litt lengre tid».

FØRSTEHJELP : Amerikanske soldater hjelper irakiske tenåringer som har fått skuddskader etter et oppgjør med en rivaliserende gjeng. Sikkerheten i byen er svært dårlig, og krigen har gjort de mange foreldreløse enda mer utsatte for harde narkotiske stoffer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media