INGEN SPÅMANN: Oberst Robert K. Simm sier han ikke har noen krystallkule å spå i, men tror Joint Strike Fighter-prosjektet vil gå klar av finanskrise og uro i Pentagon. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet.no
INGEN SPÅMANN: Oberst Robert K. Simm sier han ikke har noen krystallkule å spå i, men tror Joint Strike Fighter-prosjektet vil gå klar av finanskrise og uro i Pentagon. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet.noVis mer

USA utsetter kampflyavgjørelse

Men den amerikanske ambassaden forsikrer at det er full støtte til JSF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  USAs president Barack Obama har utsatt avgjørelsen om byggingen av superflyet F22 skal stanses eller ikke. Det melder Pentagon til amerikanske medier.

Opprinnelig hadde Obama frist til første mars å avgjøre superflyets skjebne. Nå vil svaret først komme når forsvarsbudsjettet legges frem i midten av april.

Både USAs forsvarsminister og andre eksperter frykter at fortsatt produksjon av flyet vil kunne skade kampflyprosjektet JSF, som Norge er en del av. Også forsvarskomitéen på Stortinget er bekymret, noe som blir et tema når de før påske reiser til Pentagon og JSF-fabrikken i Texas.

- Full støtte
Den amerikanske ambassaden i Oslo ønsker Stortingets forsvarskomité velkommen til USA for å få jagerflysvar, og sier ingenting tyder på at noe vil endres med JSF-programmet selv om finanskrisen herjer og en ny president sitter i Det Hvite hus.

OPTIMIST: Statssekretær Espen Barth Eide føler seg trygg på at JSF-programmet tvert om kan bli styrket av problemene med storebroren F22 Raptor. Her på tur med den tidligere anbudskonkurrenten Eurofighter. Foto: Eurofighter.
OPTIMIST: Statssekretær Espen Barth Eide føler seg trygg på at JSF-programmet tvert om kan bli styrket av problemene med storebroren F22 Raptor. Her på tur med den tidligere anbudskonkurrenten Eurofighter. Foto: Eurofighter. Vis mer

- Forsvarsminister Robert Gates har vært en støttespiller til JSF-prosjektet. Og selv om vi har fly som er gode nok i dag, er disse modellene fra 70- og 80-tallet, og således ved veis ende. Vi må bytte ut gamle våpensystemer som har passert sin levetid, sier oberst Robert K. Simm til Dagbladet.no.

- Har ingen krystallkule
Simm er sjef for kontoret for forsvarssamarbeid (ODC) ved USAs ambassade i Oslo. Han er således den amerikanske regjeringens stedlig representant for Joint Strike Fighter-programmet. Så sent som i desember stilte Simm på nettmøte for å svare på JSF-spørmålene til våre lesere.

At finanskrisen og varslede kursendringer i USA har gjort mange bekymret for tidenes norske forsvarsinvestering har han merket seg. Den siste uken har Dagbladet.no hatt en rekke saker om uroen rundt og i Pentagon knyttet til store fremtidsrettede prosjekter.

- For å være helt ærlig: USA og verden står overfor svært vanskelige utfordringer. Jeg ser at forsvarsekspertene Wheeler og Preble spekulerer om kampfly i Dagbladet.no. Jeg kan også spekulere. Men jeg har ingen krystallkule og kan derfor ikke si med sikkerhet hva morgendagen bringer, sier Simm til Dagbladet.no.

Offiseren sier det ikke har kommet noen signaler fra offisielt hold som tyder på endringer.

BEKYMRET: Like før påske tar Jan Petersen (H) med seg hele forsvarskomitéen til USA for å få JSF-svar. Foto: REUTERS/Denis Balibouse
BEKYMRET: Like før påske tar Jan Petersen (H) med seg hele forsvarskomitéen til USA for å få JSF-svar. Foto: REUTERS/Denis Balibouse Vis mer

-Lurer ikke Norge
- JSF har hatt full støtte av to president- administrasjoner; demokraten Bill Clinton og republikaneren George Bush. Og prosjektet støttes av begge partiene i Kongressen. Og det er ingen diskusjon i Kongressen om å kutte eller endre i dette kampflyprogrammet, sier han.

Obersten gjorde før jul det klart at USA på ingen måte forsøker å lure Norge til å kjøpe overprisede jagerfly. Fredag morgen kunne Dagbladet.no avsløre at hovedentreprenøren i JSF-prosjektet, våpengiganten Lockheed Martin, vil komme med en garantert fastpris innen mai 2010, og en garantert maksimumspris allerede i august i år.

Norge er med
Simm understreker at Norge er partner i JSF-programmet, og derfor er med i utviklingen av neste generasjons kampfly. Ikke bare en kjøper der selgeren dikterer betingelsene.

- Dette er et partnerskap og et team hvor Norge sitter sammen med åtte andre land. Norge har en person som bor i Washington med sin familie, har sitt kontor ved Pentagon, sitter i alle JSF-møter og er med på alle diskusjoner. Og sjefen for det norske forsvarets logistikkorganisasjon er medlem i prosjektstyret, sier Simm.

BEKYMRET: USAs forsvarsminister Robert Gates frykter at JSF-prosjektet kan bli skadelidende hvis ikke byggingen av F22 Raptor stanses. Nå har Obama-administrasjonen utsatt beslutningen til midten av april. Foto: REUTERS/Larry Downing
BEKYMRET: USAs forsvarsminister Robert Gates frykter at JSF-prosjektet kan bli skadelidende hvis ikke byggingen av F22 Raptor stanses. Nå har Obama-administrasjonen utsatt beslutningen til midten av april. Foto: REUTERS/Larry Downing Vis mer

Han legger ikke skjul på at alle partnere på ett eller annet tidspunkt uttrykker bekymring for noe i prosjektet.

- Klart vi møter utfordringer. Og klart det vil oppstå problemer. Men disse vil vi løse sammen, sier han til Dagbladet.no.

GARANTERER: James D. Latham fra Lockheed Martin sier våpengiganten ønsker å få på plass en garantert fastpris for alle partnerland innen mai 2010. 
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
GARANTERER: James D. Latham fra Lockheed Martin sier våpengiganten ønsker å få på plass en garantert fastpris for alle partnerland innen mai 2010. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer