LEDER: Kim Jong-Un har ved sin hissige retorikk og lederstil irritert på seg mange. Foto: AP Photo/KCNA via KNS.
LEDER: Kim Jong-Un har ved sin hissige retorikk og lederstil irritert på seg mange. Foto: AP Photo/KCNA via KNS.Vis mer

USA utsetter rakettprøve for ikke å provosere Nord-Korea

USA har besluttet å utsette en lenge planlagt prøveutskyting av en rakett i California neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er en logisk, fornuftig og ansvarlig beslutning, sier en høyt rangert tjenestemann i forsvarsdepartementet lørdag.

Den langtrekkende Minuteman-raketten skulle vært skutt ut over havet fra Vandenberg-basen i California, men fordi øvelsen kan misforstås i den spente situasjonen som råder, har forsvarsminister Chuck Hagel utsatt den til neste måned.

USA er bekymret for at utskytingen kunne bli feiltolket av regimet i Nord-Korea og føre til ytterligere opptrapping av krisen.

Trusler og krigersk retorikk Nord-Korea kunngjorde i forrige uke at det nå hersker krigstilstand på den koreanske halvøya. Regimet har også truet med å angripe USA med atomvåpen, har overført raketter til en base på østkysten, blokkert grensa til industriparken Kaesong og bedt diplomater i Pyongyang evakuere på grunn av krisen.

Likevel beskylder Nord-Korea USA og Sør-Korea for å opptre provoserende med sin årlige militærøvelse i Sør-Korea, og USA frykter nå at enhver handling kan feiltolkes og gjøre situasjonen verre.

Det hvite hus sa fredag at de ikke blir overrasket om Nord-Korea gjennomfører en ny prøveoppskyting av en rakett etter at det ble meldt om forflytningen av rakettene til østkysten av landet.

Feire bestefar Analytikerne er spesielt opptatt av om unge Kim Jong-un har planer om å sende opp en rakett 15. april, som er fødselsdagen til bestefaren hans, Kim Il-sung.

Den dagen pleier å markeres med massefeiring, nasjonalistisk begeistring og demonstrasjoner av militærmakt.

Amerikanske militæreksperter sier at lite likevel tyder på at Nord-Korea forbereder seg på krig. Det er blant annet ikke observert forflytninger av større militære styrker.

Ingen eksperter regner heller med at Nord-Korea har raketter som kan nå USA med atombomber, selv om de trolig har raketter som kan nå Japan eller Guam, der USA har en stor base.

Ignorerer advarsel Selv om Nord-Korea har advart utenlandske ambassader om at de ikke kan garantere for diplomatenes sikkerhet fordi en krig er uunngåelig, virker det ikke som noen land har planer om p evakuere sine diplomater.

De fleste ser på advarselen som et nytt utslag av krigersk retorikk etter uker med trusler om atomkrig.

USA går på en tynn linje mellom å demonstrere tydelig for allierte at man vil forsvare dem i tilfelle et nordkoreansk angrep, og samtidig ikke provosere et uberegnelig Nord-Korea unødig.

I begynnelsen brukte USA den årlige militærøvelsen til å demonstrere sin styrke og beredskap og sendte til og med to B2 bombefly ens ærend fra USA for å avskrekke. USA kunngjorde også nye rakettforsvarssystemer i Alaska og på Guam.

Men etter hvert har USA besluttet å holde en lavere profil for å gi Nord-Korea anledning til å dempe sin retorikk. Utsettelsen av rakettoppskytingen i California er tegn på en slik varsommere tilnærming.

(NTB)