WASHINGTON, DC - OCTOBER 09: Israeli Defense Minister Moshe Ya'alon arrives at the Russell Senate Office building on Capitol Hill October 9, 2013 in Washington, DC. Minister Ya'alon was meeting with Senators at the Capitol.   Mark Wilson/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
WASHINGTON, DC - OCTOBER 09: Israeli Defense Minister Moshe Ya'alon arrives at the Russell Senate Office building on Capitol Hill October 9, 2013 in Washington, DC. Minister Ya'alon was meeting with Senators at the Capitol. Mark Wilson/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==Vis mer

- USA utstråler svakhet i alle regioner. Nå må Israel passe på seg selv

Israels forsvarsminister med krass kritikk av sin nærmeste allierte. USA er sjokkerte over uttalelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon kom med hard kritikk av USAs utenrikspolitikk under et foredrag på universitetet i Tel Aviv, melder den israelske avisa Haaretz.

- Utstråler svakhet Han nevnte blant annet konflikten i Syria og på Krimhalvøya som eksempler der USA hadde framstått som svake, og der Russland har vist seg å være den sterkeste part.

- Sunniene i Midtøsten forventet at USA skulle støtte dem i Syria, og at de skulle være like bestemt som Russland er i sin støtte til sjiaene. Jeg hører skuffelse i regionen. Da jeg var i Singepore hørte jeg skuffelse over et stadig sterkere Kina og et svekket USA. Se hva som skjer i Ukraina. Det er trist, men USA utstråler svakhet i alle regioner.

Han advarer USA mot å fortsette å vise svakhet internasjonalt.

- Hvis du venter hjemme, vil terroren komme til deg. Hvis du blir oppfattet svak, vil det åpenbart ikke hjelpe. Jeg håper USA vil hevde seg igjen, sa Ya'alon.

Skuffet over USA Forsvarsministeren sa også at USA etter hans vurdering ikke kommer til å foreta seg noe i forbindelse med Irans påståtte atomprogram, og skal ha hintet kraftig til at Israel derfor må foreta seg noe.

 - Vi mente at den som bør lede en innsats mot Iran bør være USA, men USA startet på et tidspunkt å forhandle med dem, sa Ya'alon.

Han mener iranerne fikk overtaket i forhandlingene, og kritiserer USA for at de bare ønsket å unngå en konfrontasjon med Iran.

I Israel har uttalelsene blitt tolket som at Ya'alon har begynt å lene seg mer mot muligheten for at Israel kan komme til å handle militært mot Iran på egen hånd.

USA er sjokkerte Men det er ikke første gang Ya'alon kritiserer USA. I starten av året måtte han ut og beklage overfor USAs utenriksminister John Kerry etter at han beskyldte Kerry for å ha en «uforståelig besettelse og messias-følelse» i arbeidet med å løse konflikten mellom israelere og palestinere.

USA opplyser at de er sjokkerte over Ya'alons nye angrep på USA.

- Vi er sjokkerte og ser alvorlig på Ya'alons kommentarer, og vi setter spørsmålstegn ved hans intensjoner. Dessuten ser vi et urovekkende mønster der forsvarsministeren snakker nedsettende om USA og kommed med fornærmelser mot våre tjenestemenn, sier en talsmann til Jerusalem Post.