Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

14 EU-land og USA med reaksjon mot Russland:

USA utviser 60 russiske diplomater og stenger det russiske konsulatet i Seattle

Som svar på giftangrepet i Storbritannia.

VISER UT RUSSERE: Donald Trump utviser 60 russiske diplomater og legger ned konsulatet i Seattle som et svar på giftangrepet på Sergej Skripal og hans datter i Storbritannia. Russland anklages for å stå bak angrepet. Foto: AFP / Nicholas Kamm / NTB scanpix
VISER UT RUSSERE: Donald Trump utviser 60 russiske diplomater og legger ned konsulatet i Seattle som et svar på giftangrepet på Sergej Skripal og hans datter i Storbritannia. Russland anklages for å stå bak angrepet. Foto: AFP / Nicholas Kamm / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA utviser 60 russiske diplomater og stenger det russiske konsultatet i Seattle, melder Washington Post.

Ordren kommer fra president Donald Trump som en reaksjon mot Russland etter giftangrepet i Salisbury i Storbritannia. Russland nekter for å stå bak angrepet.

Samtidig kommer nyheten om at til sammen 14 EU-land utviser russiske diplomater som svar på giftangrepet.

Blant landene som utviser diplomater er Tyskland, Polen og Danmark. Der Tyskland utviser fire russiske tjenestemenn, velger Danmark å sende ut to, ifølge utenriksminister Anders Samuelsen.

Ytterligere tiltak

I 16.30-tiden i dag ble det også kjent at Sverige velger å utvise en russisk diplomat.

- Mordforsøket i Salisbury er større enn et bilateralt spørsmål mellom Storbritannia og Russland. Det er en ytterligere utfordring av det internasjonale regelverket fra russisk side, sier den svenske statsministeren Stefan Löfven til Aftonbladet.

- Ytterligere tiltak, inkludert nye utvisninger innenfor et felles EU-rammeverk, kan ikke utelukkes de nærmeste dagene og ukene, kunngjorde EU-president Donald Tusk, ifølge NTB.

Fra før har Storbritannia utvist 23 russiske diplomater. Russland varsler nå et motsvar, ifølge utenriksminister Sergej Lavrov, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det russiske utenriksdepartementet sier at responsen vil innebære utvisning av like mange utenlandske diplomater som antallet utviste russiske tjenestemenn.

Norge på gjerdet

Norge sitter foreløpig på gjerdet.

- Norge følger saken nøye og vurderer løpende aktuelle tiltak i lys av utviklingen. Vi har tett kontakt med britiske myndigheter, samt med allierte og europeiske samarbeidspartnere, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en kommentar til NTB tidligere i dag.

Kilder i regjeringen til president Donald Trump betegner diplomatene som «spioner». Ifølge avisa jobber 12 av diplomatene i FN, mens 48 jobber ved den russiske ambassaden i Washington.

Kritisk

4. mars i år ble Sergej Skripal og datteren Julia funnet bevisstløse på en benk i Salisbury. Det viste seg at de var forgiftet med den svært dødelige nervegiften Novitsjok. Begge ligger fortsatt kritisk syke på sykehus.

Skripal ble i 2006 dømt i Russland for å ha spionert til fordel for Storbritannia. Han kom til Storbritannia i 2010 som følge av en fangeutveksling.

​Dagbladet kommer med mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!