Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA utviste popstjerne

USA utviste onsdag popmusikeren Cat Stevens, til protester fra blant andre Storbritannias utenriksminister Jack Straw.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter hevder at Stevens, som i 1977 konverterte til islam og skiftet navn til Yusuf Islam, er knyttet til terrorisme.

Tirsdag ble han nektet innreise i USA, etter at amerikanske luftfartsmyndigheter omdirigerte et United Airlines-fly på vei fra London til Washington til en flystripe i Maine.

Etter et døgn i forvaring ble han onsdag kveld fulgt om bord i et fly til London av sikkerhetsagenter på Dulles International Airport i Washington.

Straw protesterte

Britiske myndigheter protesterer mot USAs behandling av den tidligere popstjernen, som på 1970-tallet solgte millioner av plater og hadde stor suksess med låter som «Morning has Broken», «Peace Train» og «Moonshadow».

Storbritannias utenriksminister Jack Straw tok onsdag saken opp med sin amerikanske kollega Colin Powell i New York, og sa at anklagen mot Yusuf Islam var grunnløs.

- Utenriksministeren tok opp Cat Stevens-hendelsen med Colin Powell og sa at dette ikke skulle ha skjedd, sa en talsmann for Straw.

Britiske sikkerhetskilder avviste også at 57-åringen, som nyter stor respekt blant muslimer verden over, kan knyttes til terrorisme.

Høyt respektert

En av USAs ledende muslimske organisasjoner, Council on American-Islamic Relations (CAIR), reagerer også sterkt på onsdagens deportasjon.

- Yusuf Islam er en kjent og høyt respekterte skikkelsene i den muslimske verden. Han fordømmer terrorisme og har lenge arbeidet for fred og forsoning, sa organisasjonens leder Nihad Awad.

I august ble også den sveitsiske akademikeren Tariq Ramadan nektet innreise i USA, der han skulle ha vært gjesteforeleser ved Notre Dame-universitetet.

CAIR advarer nå Bush-administrasjonen mot følgene av å nekte moderate muslimer som Yusuf Islam og Ramadan innreise.

- Dette hjelper ikke krigen mot terrorisme, det gjør den bare mye vanskeligere, sier Awad.

Hamas-anklage

Amerikanske myndigheter ville onsdag ikke begrunne utvisningen av Yusuf Islam, ut over å anklage ham for «aktiviteter som muligens kan knyttes til terrorisme».

Anonyme amerikanske kilder hevdet at han blant annet mistenkes for å ha gitt penger til den palestinske gruppen Hamas.

Israelske myndigheter anklaget ham for det samme i 2000, og nektet ham den gang innreise i Israel, uten å dokumenterte anklagene nærmere.

Selv nekter den britiske artisten for å ha gitt penger til Hamas eller andre militante grupper, og sier at han bare gir penger til humanitære grupper og formål.

Blant dem han har støttet er krigsrammede barn i Bosnia og Irak, samt etterlatte etter terroraksjonene mot USA 11. september 2001 som han på det sterkeste fordømte.

Yusuf Islam har de siste årene også engasjert seg i kampen mot aids gjennom Nelson Mandelas kampanje «46664».

(NTB)

FÅR I ULVEKLÆR? Til tross for arbeid for- og donasjoner til veldedige formål, knytter USA Cat Stevens/Yusuf Islam til terror. Her mottar han World Social Award 2003, ved World Awards galla i Hamburg i fjor høst.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling